avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Conditii inregistrare sediu permanent
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Conditii inregistrare sediu permanent

Va rog frumos daca puteti sa imi raspundeti la urmatoarele intrebarii:
In fapt, societatea X, care are sediul social in Romania, are incheiate si in curs de derulare contracte cu Y, societate care are sediul social in Spania si care nu si-a declarat un sediu permanent in Romania, respectiv contracte de prestarii servicii, contracte de inchirierii utilaje, contracte de arendare utilaje si credite de finantare.
Totoodata, mai exista incheiate contracte de prestarii servicii, contracte de inchirierii utilaje si contracte de know-how intre X , pe de o parte si Z, de cealalta parte, care are sediul social in Spania si care nu are un sediul permanent in Romania.
Deasemenea, avand in vedere caY Spania detine calitatea de asociat unic in SC X, aceasta si-a detasat unul dintre angajatii ei, in Romania pentru o perioada de 2 ani, iar in fiecare luna Y Spania factureaza catre X cheluielile aferente salariului meu.

Avand in vedere situatia de fapt, va solicitam respectos sa ne raspundeti la urmatoarele intrebarii:

1. In ce masura este necesar sa declaram sediul permanent pentru Y si Z, in conditiile in care potrivit art. 8 din Codul Fiscal sediul permanent se defineste ca: “ În înţelesul prezentului cod, sediul permanent este un loc prin care se desfăşoară integral sau parţial activitatea unui nerezident, fie direct, fie printr-un agent dependent. Un sediu permanent presupune un loc de conducere, sucursală, birou, fabrică, magazin, atelier, precum şi o mină, un puţ de ţiţei sau gaze, o carieră sau alte locuri de extracţie a resurselor naturale”, iar la art. 5 din Decretul nr. 418/1979 este reglementat sediul permanent astfel: ” Nu se considera ca o întreprindere a unuia dintre statele contractante are un sediu permanent în celălalt stat contractant numai prin faptul ca aceasta îşi exercita activitatea sa prin intermediul unui curtier, al unui comisionar general sau al oricărui alt intermediar cu statut independent, cu condiţia ca aceste persoane sa acţioneze în cadrul obişnuit al activităţii lor. Faptul ca o societate rezidenţă a unui stat contractant controlează sau este controlată de către o societate care este rezidenţă a celuilalt stat contractant sau care exercita activitatea sa (fie prin intermediul unui sediu permanent sau nu) nu este prin el însuşi suficient pentru a face din una dintre aceste societăţi un sediu permanent al celeilalte” ?
2. Ce declaratii trebuie sa depuna Y si Z, , iar aferent acestor declaratii ce impozite trebuie sa plateasca cele doua societatii catre statul Roman?
3. In ce masura sunt obligate Y si Z, sa achite redevente pentru contractele de inchiriere si contratele de know-how , avand in vedere ca art 12 din Decretul 418/1979 stipuleaza ca “ revedentele provenind dintr-un stat contractat şi plătite unui rezident al celuilalt stat contractant sînt impuse în acest celălalt stat”, iar in art 117 din Codul Fiscal, litera j) se prevede ca “începând cu data de 1 ianuarie 2011, veniturile din dobânzi sau redevenţe, aşa cum sunt definite la art. 124^19, obţinute din România de persoane juridice rezidente în statele membre ale Uniunii Europene sau ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, sau de un sediu permanent al unei întreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat al Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, sunt scutite de impozit, dacă beneficiarul efectiv al dobânzilor sau redevenţelor deţine minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare la persoana juridică română, pe o perioadă neîntreruptă de cel puţin 2 ani, care se încheie la data plăţii dobânzii sau redevenţelor” ?
4. Referitor la situatia angajatul lui Y Spania, ce declaratii trebuiesc inregistrate la institutia dvs si ce contributii sunt obligat sa plateasc, in conditiile in care subsemnatul platesc impozit pe venit si toate contributiile sociale in Spania, iar potrivit art. 16, alin. 2 din Decretul nr. 418/1979, remuneraţiile pe care un rezident al unui stat contractant le primeşte pentru o activitate retribuită, exercitată în celălalt stat contractant, nu sînt impozabile decît în primul stat contractant, dacă: b) remuneraţiile sînt plătite de către o persoana care încadrează în munca sau în numele unei persoane care încadrează în munca şi care nu este rezidenţă a celuilalt stat, iar Y factureaza lunar la X salariul subsemnatului,
c) sarcina remuneraţiilor nu este suportată de către un sediu permanent sau de o baza fixa pe care persoana care încadrează în munca o are în celălalt stat, si Y nu are sediu permanent in Romania ?
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Impozit dobanda imprumut extern Geo_2008 Geo_2008 va rog foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie. suntem o pers juridical din Romania si avem un contract de imprumut cu o companie din ... (vezi toată discuția)
Inchiriere utilaje-impozit pe venitul nerezidentilor 2011 stematud stematud [b]Avand in vedere art.124(19)lit.b[/b] [i]Art. 124(19). - În sensul prezentului capitol: [i]b) termenul redevente înseamna platile de orice fel ... (vezi toată discuția)
Achizitie gazduire web in sua - impozit pe venitul nerezidentilor dannad001 dannad001 O firma din Romania are un Site web gazduit (hosted) pe un server din SUA ce apartine unei firme din SUA. Cum calculam Impozitul pe venitul Nerezidentului ... (vezi toată discuția)