avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozit dobanda imprumut extern
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Impozit dobanda imprumut extern

va rog foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie.
suntem o pers juridical din Romania si avem un contract de imprumut cu o companie din Croatia ,companie catre detine 60% din compania noastra.
pentru acel imprumut se percepe dobanda .
va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa retin impozit pentru aceasta dobanda in conditiile in care exista conventie pentru evitarea dublei si compania are si un certificat de rezidenta fiscala.

multumesc pentru orice raspuns

Cel mai recent răspuns: Geo_2008 , utilizator 13:44, 13 Septembrie 2013
De anul acesta Croatia este membra UE.

Cod fiscal ART. 117 Scutiri de la impozitul prevăzut în prezentul capitol

j) începând cu data de 1 ianuarie 2011, veniturile din dobânzi sau redevenţe, aşa cum sunt definite la art. 124^19, obţinute din România de persoane juridice rezidente în statele membre ale Uniunii Europene sau ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, sau de un sediu permanent al unei întreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat al Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, sunt scutite de impozit, dacă beneficiarul efectiv al dobânzilor sau redevenţelor deţine minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare la persoana juridică română, pe o perioadă neîntreruptă de cel puţin 2 ani, care se încheie la data plăţii dobânzii sau redevenţelor;



Norme:

11^1. În aplicarea prevederilor art. 117 lit. j), condiţia privitoare la perioada minimă de deţinere de 2 ani va fi înţeleasă luându-se în considerare hotărârea Curţii Europene de Justiţie în cazurile conexate: Denkavit International BV, VITIC Amsterdam BV and Voormeer BV v Bundesamt fur Finanzen - C-284/94, C-291/94 şi C-292/94, şi anume:

Dacă la data plăţii perioada minimă de deţinere de 2 ani nu este încheiată, scutirea prevăzută în Codul fiscal nu se va acorda.

În situaţia în care persoana juridică română, respectiv sediul permanent din România poate face dovada că perioada minimă de deţinere a fost îndeplinită după data plăţii, persoana juridică română, respectiv sediul permanent din România poate cere restituirea impozitelor plătite în plus.


Corect exista conventie [ link extern ]

Deci daca compania croata detine de minim 2 ani, la data platii dobanzii, partile sociale/actiunile in compania din Romania, atunci se aplica scutirea. Daca nu detine de 2 ani asteptati plata dobanzii pana se implineste termenul. Daca nu detine de 2 ani aplicati cota de 10% din conventie si puteti cere restituirea impozitului cand aveti 2 ani. (cota de 10% se aplica daca impozitul il retineti din dobanda si platiti net, daca nu aplicati 16%, vedeti norme art. 118

(9) Prevederile titlului V din Codul fiscal se aplică atunci când beneficiarul venitului obţinut din România este rezident al unui stat cu care România nu are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri sau când beneficiarul venitului obţinut din România, rezident al unui stat cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri, nu prezintă certificatul de rezidenţă fiscală sau documentul prevăzut la pct. 13 alin. (1) ori atunci când impozitul datorat de nerezident este suportat de către plătitorul de venit.

Conventia cu Croatia ART. 11 Dobânzi

1. Dobânzile provenind dintr-un stat contractant şi plătite unui rezident al celuilalt stat contractant pot fi impuse în acel celălalt stat contractant.

2. Totuşi aceste dobânzi pot fi, de asemenea, impuse în statul contractant din care provin şi potrivit legislaţiei acelui stat contractant, dar, dacă primitorul este beneficiarul efectiv al dobânzilor, impozitul astfel stabilit nu va depăşi 10% din suma brută a dobânzilor.


Societatea croata mai trebuie sa va dea declaratia de mai jos:

DECLARAŢIE pentru exceptarea de la impunere în România a plăţilor de dobânzi şi redevenţe efectuate de o întreprindere rezidentă sau de un sediu permanent situat în România către o întreprindere asociată rezidentă în alt stat membru al Uniunii Europene ori al Asociaţiei Europene a Liberului Schimb sau către un sediu permanent situat în alt stat membru Uniunii Europene ori al Asociaţiei Europene a Liberului Schimb. (OMFP 724/2011)

[ link extern ]

Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
multumesc foarte mult pentru raspunsul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce taxe trebuie sa plateasca o persoana juridica straina care are participatie intr-un srl romanesc? tudorcioltea tudorcioltea Persoana juridica straina este din Danemarca si va avea o participatie de 40% intr-un SRL romanesc. Domeniul de activitate este comertul online. Cum pot ... (vezi toată discuția)
Inchiriere utilaje-impozit pe venitul nerezidentilor 2011 stematud stematud [b]Avand in vedere art.124(19)lit.b[/b] [i]Art. 124(19). - În sensul prezentului capitol: [i]b) termenul redevente înseamna platile de orice fel ... (vezi toată discuția)
Dividende distribuite unui asociat persoana juridica nerezidenta danap2001 danap2001 Societatea comerciala romana trebuie sa plateasca in termen de 3 ani dividende asociatului- persoana juridica nerezidenta, nu apartine UE si nu are conventie ... (vezi toată discuția)