avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dosar angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dosar angajat

Buna ziua,
As dori sa stiu daca am dreptul sa-mi vad dosarul cu toate documentele aferente statutului meu in firma la care lucrez. Ma refer la contractul colectiv de munca, contractul individual, documente aditionale privind schimbarea functiei, sanctiuni disciplinare, evaluari periodice, etc. Daca da, in baza caror legi si prin ce procedura pot cere acest lucru?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:16, 14 Februarie 2013
aveti dreptul desigur. la serviciiul resurse umane va prezentati cu o cerere de prezentare a dosarului personal. nici nu tb sa mentionati legea care prevede (si sincer nu gasesc acum dar e sigur sigur ca aveti dreptul). nu pot exista sanctiuni daca nu v-au fost comunicate legal. si evaluarile se fac, se aduc la cunostinta angajatului care semneaza abea apoi actul merge la dosarul personal. cel putin asa ar tb
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Asadar, ceea ce doriti dvs tine mai intai de obligatiile angajatorului si apoi va puteti adresa ITM-ul in cazul unui refuz al acestuia de a va solutiona cererea .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza sa imi elibereze documente ContSters139791 ContSters139791 Buna ziua Am un process cu angajatorul si am solicitat sa ne puna la dispozitie cate un exemplar al tuturor evaluarilor effectuate in timpul cand am lucrat ... (vezi toată discuția)
Adeverinta care atesta vechimea si faptul ca sunt salariat vasilemb vasilemb Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ce demersuri pot sa fac impotriva unui angajator care refuza eliberarea unei adeverinte de vechime sau care atesta faptul ca ... (vezi toată discuția)
Obtinere adeverinta de vechime brandusa2015 brandusa2015 Buna ziua, in cazul in care, un fost angajat, din diverse motive nu poate obtine adeverinta de vechime de la fostul angajator, se poate adresa ITM? in ce ... (vezi toată discuția)