avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Care este termenul legal de motivare a hotararii, in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Care este termenul legal de motivare a hotararii, in scris a judecatoriei ?

Concret; intr-un dosar civil,s-a pronuntat o solutie cu drept de recurs(solutia a fost postata pe saitul judecatoriei respective la nr.de dosar in cauza) dar nu s-a primit in scris nici o motivare pt respectiva solutie, eu nereusind sa fac recurs din acest motiv. Intrebarea este;care este termenul legal pt motivarea unei hotarari ?
Motivele de recurs se depun inauntrul termenului de recurs care curge de la comunicarea hotararii, sub sanctiunea nulitatii! Deci nu pana la primul termen de judecata. termenul de recurs este de 15 zile daca legea nu prevede altfel (art 301, 303 Cod proc civ)

termenul de redactare a hotararii este de 30 de zile de la pronuntare, dar nu intotdeauna se respecta, in functie de gradul de incarcare a judecatorului
Stimat forumist,

Recursul de motivează în 15 zile(Codul de procedură încă în vigoare și aplicabil) de la comunicarea acestuia, putând fi anulat ca nemotivat, în caz contrar.

În cât timp va motiva instanța hotărârea, reprezintă o întrebare la care nu se poate răspunde precis. Există o normă care arată 30 de zile, dar este o normă mai degrabă orientativă decât imperativă. Ceea ce contează este, exclusiv, obligația dvs de a declara recursul și de a îl motiva în 15 zile de la comunicare.

Cu stimă.
Multumesc pt.raspuns.Precizez ca hotararea judecatoriei a fost data la sfarsitul lunii noiembrie (a aparut pe site).Pana acum nu am primit nici o comunicare scrisa.Ce solutie am in cazul acesta?
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
franciscszabo, utilizator
Stimat forumist,

Sunt două etape în ceea ce privește o soluție, din acest punct de vedere.

Astfel, primă dată are loc pronunțarea soluției, urmând ca, ulterior, instanța să comunice hotărârea în forma sa redactată și motivată la domiciliul dvs/sediul avocatului, dacă s-a solicitat explicit, așa cum respectivul domiciliu a fost indicat.

Totuși, având în vedere că este vorba de luna noiembrie, poate nu ar fi rău să faceți un drum la arhivă pentru a vedea dacă s-a întâmplat ceva cu motivarea și comunicarea hotărârii.

Repet, termenul de 15 zile se socotește de la comunicare, nu de la pronunțare.

Cu stimă.
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
andreigrigoriu, moderator
Am fost la arhiva si mi s-a comunicat ca nu s-a redactat hotararea.In acest caz cat ar trebuie sa mai astept sau ce alta solutie mai am?
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
franciscszabo, utilizator

Alte discuții în legătură

Termen de recurs eder eder Am un proces de succesiune si iesire din indiviziune, s-a dat o hotarare in prima instanta, am depus apel, la primul termen instanta de apel mi-a respins ... (vezi toată discuția)
Cand se face apel sau recurs la o hotarare judecatoreasca? carmenbn carmenbn Sotul meu este parte intr-un proces,care s-a incheiat in aprilie. Pe site apare asa:\\"Solutia pe scurt: Respinge cererea principală, ca neintemeiata. ... (vezi toată discuția)
Calculare termen cedo ContSters302312 ContSters302312 plangerea la CEDO se face in termen de 6 luni da cand s-a dat sentinta sau de cand s-a ridicat decizia de la curte ade apel? (vezi toată discuția)