avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... timp de redactare sentinta atacabila numai cu recurs
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

timp de redactare sentinta atacabila numai cu recurs

Stimati Forumisti,
Un sfat va rog :
In urmatoarea speta: actiune in constatare - prima instanta - fara citarea tuturor paratilor, instanta ridica exceptia perimarii. Eu, am argumente si ma opun!
Ea o ridica, ea o admite!
Solutia la condica: admite exceptia, cu recurs in 5 zile de la pronuntare.
Depun recursul motivat in termen si dupa 15 zile, intreb daca a plecat dosarul catre instanta de recurs. Stupoare : inca nu a fost redactata sentinta!
Intrebari:
-In cat timp trebuie redactata sentinta motivata si in cat timp trebuie sa plece dosarul catre instanta de recurs?
-este oportuna solicitarea efectuarii cercetării disciplinare a magistratului in cauza, pe aspectul neredactarii / netrimiterii dosarului catre instanta de recurs ?
Multumesc!
Timpul de redactare a unei hotarari judecatoresti este de 30 de zile, acesta fiind un termen de recomandare, in sensul ca depasirea acestuia nu se sanctioneaza.
In general, instantele din Bucuresti, ma refer la judecatorii in special ajung sa motiveze hotararile la un interval de 60-70 de zile.
Cauza acestui timp indelungat este faptul ca un judecator de judecatorie are cam 80-100 de dosare pe sedinta.
Daca finalizeaza 25 dinte ele, adica iese in pronuntare, nu apuca sa le motiveze pana la termenul viitor cand mai pronunta inca 25 de hotarare, care si acestea trebuie motivate.
Tinand cont de faptul ca trebuie sa mai si studieze dosarele nou intrate, sa mai studieze si legislatia precum si jurisprudenta, care se schimba cu o viteza foarte mare, ramane cam in urma cu activitatile pe care trebuie sa le finalizeze.
Recomandarea mea este, in cazul in care va grabiti, sa formulati o cerere de urgentare a redactarii hotararii si sa o motivati temeinic.
Desigur, am formulat cererea de urgentare redactare hotarare.

Consider insa, ca, atata timp cat am fost obligat sa-mi formulez si depun recursul motivat in
5 zile de la pronuntare si sa-l depun la nivelul instantei - de fond - care inca, nu si-a motivat hotararea, practic, motivarea hotararii date succint, se face functie de motivarea recursului meu si nu invers.
As vrea sa aud cateva opinii pe acest aspect.

Multumesc!
Trebuie declarat recurs in termen de 5 zile de la pronuntare. Termenul de motivare a recursului este de 5 zile in opinia mea de la comunicare, avand in vedere ca termenul de motivare nu are cum sa fie mai scurt decat cel de declarare, iar termenul de declarare este de 5 zile de la pronuntare. Pe de alta parte, cum recursul e singura cale de atac a perimarii, se aplica 304^1 Cpc, ceea ce inseamna ca nu sunteti tinut doar de motivele din 304. In principiu, partea ar trebui sa stie daca dosarul e sau nu perimat, pentru ca perimarea intervine intr-o singura situatie, respectiv dosarul a ramas in nelucrare timp de 1 an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de recurs eder eder Am un proces de succesiune si iesire din indiviziune, s-a dat o hotarare in prima instanta, am depus apel, la primul termen instanta de apel mi-a respins ... (vezi toată discuția)
Perimare wap54 wap54 Este vorba de un dosar pe civil, recurs la tribunal, suspendat pana la solutionarea pe penal a unei cereri ce are legatura cu dosarul pe civil. Completul de ... (vezi toată discuția)
Explicatii termene apel/recurs adi_2010 adi_2010 Dosar in pronuntare amanata cu o saptamana pentru concluzii scrise. Partea \"adversa\" a declarat inca din sala de judecata ne vom mai vedea si la ... (vezi toată discuția)