buna ziua. am un proces in data de 22 februarie avand cauza -litigiu de munca.urmare a intrarii in vigoare a legii privind medierea (obligatia de a participa la o sedinta de informare privind medierea, ca procedura prealabila instantei de judecata.) incepand cu 15 februarie cum ar trebui sa procedez in calitate de reclamant?sau e valabil in cazul meu ca legea se aplica proceselor inregistrate dupa 1 august?
Legea nu se aplica proceselor inregistrate dupa 1 august 2013, cu celor de dupa 15 februarie 2013. Ceea ce se va aplica dupa 1 august este sanctiunea inadmisibilitatii actiunii. Pana atunci, riscul este amenda judiciara intre 100 si 1000 ron. Este la latitudinea judecatorului, deci ramane de vazut ce se va intampla. Dumneavoastra vorbiti probabil de un litigiu anterior datei de 15, cu un prim termen pe 22 februarie. In principiu, ati putea initia demersurile de invitare la informare (daca sunteti reclamantul in litigiu) a partii adverse, insa nu stiu daca ati putea sa si finalizati informarea pana pe 22. E putin probabil... Daca faceti demersurile, insa informarea nu va fi finalizata pana pe 22, probabil ca judecatorul va da un nou termen, pntru a permite incheierea informarii (indiferent de rezultat). Daca nu faceti demersuri in sensul indeplinirii obligatiei de informare, riscati o amenda, dar nu e foarte sigur ca o veti primi. Amanarea o riscati oricum in ambele situatii, pentru ca judecatorul v-ar putea da un nou termen, ca sa va permita initierea si parcurgerea informarii.