avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Legea medierii si litigiile de munca
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Legea medierii si litigiile de munca

Vreau sa va intreb despre Legea medierii. In cazul litigiilor de munca privind drepturi salariale este necesara sedinta de mediere? La punctul "în litigiile de muncă izvorâte din încheierea, executarea şi încetarea contractelor individuale de muncă" este cuprins si cazul de mai sus?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 14:05, 1 Martie 2013
Sigur ca da. Executarea inseamna printre altele si plata salariilor .
Executarea contractului individual de munca se refera in principal la drepturile si obligatiile partilor: angajator si angajat, deci si la drepturile salariale.
Raspunsul precis la intrebarea dvs este : sedinta de mediere nu este NECESARA, insa se poate folosi medierea daca doriti sa rezolvati in litigiu de munca individual ( de orice natura) pe cale amiabila. Ca sa puteti face medierea, este necesar ca si angajatorul sa fie dispus sa vina la mediere. Medierea nefiind obligatori, nici el nu este obligat.

Posibil ca dvs sa fi vrut sa intrebati daca sedinta de informare asupra medierii este necesara in acest caz. Sunt doua proceduri diferite.
Pentru sedinta de informare asupra medierii: da, este ceruta de lege in acest tip de litigii individuale de munca inainte de a incepe un proces in instanta. Obligativitatea informarii este recenta, a intrat in vigoare de la 15 feb. Informarea este javascript:void(0);obligatorie, insa este gratuita.
Va multumesc. Am cerut explicatii deoarece un coleg a deschis o actiune in instanta pentru neplata unei parti din salariu, depusa pe 21.02. 2013, dar nu i s-a cerut nimic despre sedinta de mediere sau informare asupra medierii. Poate urmeaza sa i se ceara.
I s-ar putea cere la primul termen. Avand in vedere ca inadmisibilitatea cererii se va aplica doar de la 1 august, cererile nu sunt respinse deocamdata in lipsa dovezii participarii la sedinta de informare, insa judecatorul va putea sa le puna in vedere acest lucru la primul termen. Daca credeti ca angajatorul ar fi dispus sa participe, poate ar fi bine sa faceti deja demersurile.

Va spun acest lucru din doua motive:

In varianta 1, cea mai optimista, exista sansa ca partile sa accepte medierea (in urma informarii) si sa rezolve astfel disputa. Castiga astfel foarte mult timp (si cred ca si bani).

In varianta 2, daca la primul termen (care probabil nu va fi prea curand) judecatorul va cere acest lucru, veti mai pierde niste timp atunci facand toate formalitatile, pentru ca judecatorul va da un nou termen pentru a permite parcurgerea informarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere litigiu de munca- drept salarial Ipj Ipj Am un litigiu pe linie salariala cu firma la care am lucrat, drept pentru care am mers la un avocat, care este in acelasi timp si mediator pentru a rezolva ... (vezi toată discuția)
Medierea se face si pentru procesele civile deja incepute ? deosebit ? ContSters241026 ContSters241026 In data de : 12.06.2012 Am depus la tribunal cerere de chemare in judecata a fostului angajator,pentru neplata salriilor-neplata concediilor de ... (vezi toată discuția)
De la data de 1 august informarea asupra avantajelor medierii devine obligatorie Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator În vederea înţelegerii cu claritate de către justiţiabili a aspectelot ce privesc procedura de informare, respectiv momentul în care trebuie să ... (vezi toată discuția)