Vreau sa va intreb despre Legea medierii. In cazul litigiilor de munca privind drepturi salariale este necesara sedinta de mediere? La punctul "în litigiile de muncă izvorâte din încheierea, executarea şi încetarea contractelor individuale de muncă" este cuprins si cazul de mai sus?
Va multumesc!
Executarea contractului individual de munca se refera in principal la drepturile si obligatiile partilor: angajator si angajat, deci si la drepturile salariale.
Raspunsul precis la intrebarea dvs este : sedinta de mediere nu este NECESARA, insa se poate folosi medierea daca doriti sa rezolvati in litigiu de munca individual ( de orice natura) pe cale amiabila. Ca sa puteti face medierea, este necesar ca si angajatorul sa fie dispus sa vina la mediere. Medierea nefiind obligatori, nici el nu este obligat.
Posibil ca dvs sa fi vrut sa intrebati daca sedinta de informare asupra medierii este necesara in acest caz. Sunt doua proceduri diferite.
Pentru sedinta de informare asupra medierii: da, este ceruta de lege in acest tip de litigii individuale de munca inainte de a incepe un proces in instanta. Obligativitatea informarii este recenta, a intrat in vigoare de la 15 feb. Informarea este javascript:void(0);obligatorie, insa este gratuita.
Va multumesc. Am cerut explicatii deoarece un coleg a deschis o actiune in instanta pentru neplata unei parti din salariu, depusa pe 21.02. 2013, dar nu i s-a cerut nimic despre sedinta de mediere sau informare asupra medierii. Poate urmeaza sa i se ceara.
I s-ar putea cere la primul termen. Avand in vedere ca inadmisibilitatea cererii se va aplica doar de la 1 august, cererile nu sunt respinse deocamdata in lipsa dovezii participarii la sedinta de informare, insa judecatorul va putea sa le puna in vedere acest lucru la primul termen. Daca credeti ca angajatorul ar fi dispus sa participe, poate ar fi bine sa faceti deja demersurile.
Va spun acest lucru din doua motive:
In varianta 1, cea mai optimista, exista sansa ca partile sa accepte medierea (in urma informarii) si sa rezolve astfel disputa. Castiga astfel foarte mult timp (si cred ca si bani).
In varianta 2, daca la primul termen (care probabil nu va fi prea curand) judecatorul va cere acest lucru, veti mai pierde niste timp atunci facand toate formalitatile, pentru ca judecatorul va da un nou termen pentru a permite parcurgerea informarii.