Am un litigiu pe linie salariala cu firma la care am lucrat, drept pentru care am mers la un avocat, care este in acelasi timp si mediator pentru a rezolva problema. Avocatul mi-a cerut documentele prin care sa pot proba acest litigiu. I-am pus la dispozitie documentele si am achitat totodata si plata medierii, urmind ca acesta sa efetueze cele necesare medierii si a ma tine la curent cu rezultatul. Vazind ca au trecut peste 20 zile, l-am sunat si am intrebat cum decurge medierea. Raspunsul a fost ca s-a dat o decizie cum ca medierea nu mai se poate face si ca printr-un executor v-a rezolva problema. Este posibil asa ceva? Ce as putea sa fac pentru a-mi cistiga drepturile mele? Va multumesc.
Ceea ce ati solicitat, probabil, este informarea privind avantajele medierii, procedura obligatorie anterior deschiderii unei actiuni cu privire la un litigiu de munca.
Nu ati platit medierea, ci procedura de convocare la informare a fostului angajator, convocare pe care avocatul-mediator ar fi trebuit sa o faca. Probabil ca nu a facut-o, nu inteleg exact de ce, daca a trecut atata timp de la solicitarea dumneavoastra.
Decizia la care se refera avocatul este decizia prin care CCR a declarat neconstitutionale prevederile legale privind obligativitatea informarii si sanctiunea aferenta neindeplinirii acestei obligatii.
Totusi, decizia CCR (Curtea Constitutionala a Romaniei) devine aplicabila de la data publicarii in Monitorul Oficial, lucru care nu s-a intamplat inca. Cel mai probabil, se va face in termen de 1-2 luni.Deci, daca intentionati sa deschideti actiunea impotriva fostului angajator in viitorul apropiat, informarea ar trebui facuta.
Poate ca avocatul are o alta strategie, lucru pe care nu avem cum sa il cunoastem, ar fi bine sa ii solicitati mai multe informatii.
Medierea se poate face in orice faza : inainte de proces si pana la ultima sedinta a ultimei cai de atac. Deci, daca dvs considerati si doriti sa parcurgeti procedura medierii si credeti ca ar putea rezolva conflictul, cereti acest lucru avocatului dvs. sau adresati-va unui alt mediator. Avocatul va poate asista sau chiar reprezenta la sedinta de mediere la fel cum ar face-o la instanta de judecata. In procedura medierii poate munceste chiar mai mult pentru ca o sedinta de mediere poate dura si ore. In ce priveste neconstitutionalitatea, si procedura informarii si cea a medierii sunt inca constitutionale si in vigoare conform Legii 192/2006. Obligativitatea partilor de a se prezenta la informare la mediator inaintea punerii unei actiuni pe rolul instantei a fost declarata neconstitutionala. Deci, ramane o procedura facultativa.
Daca ati achitat o suma pt mediere sau sedinta de informare ar fi trebuit sa incheiati un contractul cu respectivul avocat-mediator, iar acesta sa va elibereze o factura si o chitanta. Din contr respectiv puteti sa va dati seama ce tip de servicii ati platit.
Sfatul meu e ca pe viitor sa contactati un mediator, nu un avocat-mediator, intrucat avocatul daca a initiat procedura medierii, prin sedinta de informare, ca prima etapa, nu va poate reprezenta in instanta, fiind incompatibil.
Sa ne tineti la curent.