avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata contributii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata contributii

Am lucrat pt o perioada de timp intr o institutie publica si nu mi-au platit contributile. Unde as putea face sesizare? Acelas subiect dar pt un angajator privat?
#-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:21, 14 Februarie 2013
În primul caz controlul financiar contabil se realizează de Curtea de Conturi, al doilea caz solicitaţi în justiţie dacă deţineţi o dovada ca nu s au plătit....
Modalitatea corecta si eficienta prin care poate actiona salariatul este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

De asemenea, aveti deschisa calea sesizarii ANAF in legatura cu neplata contributiilor sociale, ceea ce poate declansa un control de specialitate.

Art. 27 din OUG nr.86/2003:
(1)Începând cu data de 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entităţile asimilate angajatorului, denumite în continuare contribuţii sociale, se va realiza de către Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar.
...

Din textul de lege rezulta ca, Curtea de Conturi nu are astfel de obligatii ...
Textul nu distinge este adevărat dacă angajatorul e privat sau instituţie publica, însă în acest ultim caz, verificarea se face de curtea de conturi, se întocmeşte raport, am o speţă similara în derulare şi a fost adus la cunoştinţă şi funcţionarului conţinutul integral al raportului curţii unde s au identificat chiar aceste probleme......
Cunosc destul de bine competenta Curtii de Conturi si care in acest caz excede subiectul acestui topic ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa/conturi blocate/persoana neasigurata marinaconstantinoiu marinaconstantinoiu Buna ziua, As dori sa prezint pe scurt un caz al unor angajati ai unei societati aflate acum in insolventa, de aproape o luna. Firma a avut conturile blocate ... (vezi toată discuția)
Neplata datoriilor la fondul de pensie ovi68 ovi68 In 2010 am fost disponibilizat si am primit salarii compensatorii.In 2012 am constatat ca nu sau platit taxele datorate la fondul de pensii din aceste ... (vezi toată discuția)
Plata contributii cas, cass fritache fritache Buna ziua, Potrivit codului muncii art. 40 (f), angajatorul este obligat sa plateasca toate contributii si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa ... (vezi toată discuția)