Buna ziua,
As dori sa prezint pe scurt un caz al unor angajati ai unei societati aflate acum in insolventa, de aproape o luna. Firma a avut conturile blocate din 19 august pana la finele lui ianuarie 2015. In perioada in care au fost conturile blocate, angajatii firmei, care au contracte de munca, au primit salariile care li se cuveneau (sumele nete prevazute in contract, de unde au dedus ca toate celelalte cheltuieli le-au fost retinute).
In februarie 2015 a fost incasat primul salariu "normal", adica in urma deblocarii conturilor.
Surpriza neplacuta vine acum. Toti salariatii cu contract de munca au constatat ca sunt neasigurati (au aflat de la medicii de familie sau in urma verificarii pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate).
Ce se intampla in aceasta situatie? Cine este vinovat pentru situatia creata? Ce trebuie sa faca angajatii? Cel mai probabil situatia dateaza inca de la blocarea conturilor, in urma cu sase luni.
Va multumesc.
Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul : - unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea trebuie sa vizeze toate contributiile sociale datorate - c.a.s.; c.a.s.s.; somaj; impozit pe venit.
- unei sesizari la ANAF in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.
Art. 27 din OUG 86/2003:
(1)Începând cu data de 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entităţile asimilate angajatorului, denumite în continuare contribuţii sociale, se va realiza de către Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar.