avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Mai pot beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Mai pot beneficia de somaj?

Buna ziua,am lucrat cu CM din 1993 - iunie 2011(inclusiv),dupa care am ramas angajata dar statul de plata sa depus pe 0,urmand ca desfacerea CM sa fie in mai.2012.Mentionez ca firma are datorii la bugetul de stat. Intrebarea mea este daca mai pot acum sa beneficiez de somaj ?
Cel mai recent răspuns: Loredana_84 , utilizator 12:08, 24 Aprilie 2013
Din Legea 76/2002:

Art. 38. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.

Acordarea indemnizatiei de somaj nu este conditionata de plata de catre angajator a contributiei pentru somaj, ea trebuie sa fie doar datorata.
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
In legatura cu plata contributiilor la somaj, din cate cunosc, primirea indemnizatiei de somaj este conditionata de plati. De altfel, in adeverinta privind stagiul de cotizatie pentru somaj trebuie sa mentionam exact care sunt OP-urile cu care s-au achitat contributiile la somaj (angajat/angajator) in fiecare luna din anul care constituie stagiu de cotizatie.
Am avut o situatie in care un domn indeplinea toate conditiile sa beneficieze de somaj, singura problema era ca angajatorul respectiv mai avea 1 leu de achitat la somaj. I s-a spus angajatului (de catre cei care preiau dosarele de someri) ca nu poate beneficia de somaj pana nu figureaza cu platile la zi (doar contributiile la somaj) angajatorul respectiv. A reusit intr-un final sa achite el leul respectiv, astfel ca a putut sa isi depuna dosarul.
Eu procedez in felul urmator: solicit o fisa pe platitor si cer angajatorului sa achite doar somaj unitate/angajat (in conturile lor separate, nu in Bugetul asigurarilor sociale), OP-uri pe care le mentionez in adeverinta somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata retroctiva a contributiilor la fondul de somaj Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua! Am o societate comerciala care nu si-a achitat contributiile si impozitul de aproximativ 10 luni. Unui salariat plecat cu lichidare la zi de la ... (vezi toată discuția)
Gravida salariata cu contributiile neplatite CristeaMihaela CristeaMihaela Buna ziua. Sunt angajata intr-o firma cu 6 angajati. Pana in acest an toate au fost bune si frumoase, fara probleme, cu salariile platite la timp. In ... (vezi toată discuția)
Cum poti intra in somaj daca patronul are datorii la stat? max2 max2 Patronul nu-mi poate da somaj pentru ca nu are platite datoriile la stat (CAS, somaj..), nici la el nu pot ramane pentru ca nu plateste si ar vrea sa inchida ... (vezi toată discuția)