Buna ziua,
va rog sa ma ajutați in următoarea situație:
tatal meu a decedat acum 2 ani, inca nu am facut succesiunea ptr ca unul dintre frati, suntem 3, este plecat in strainatate si vine doar peste o luna,
Celalat frate este imprevizibil si indecis, noi ceilalti doi nu ne intelegem cu el( dar intre noi putem accepta orice solutie),nici mama nu se intelege cu el mereu
In aceste conditii , cum ar trebui sa facem succesiunea pentru ca
1. mama mea sa stea linistita in locuinta cat va trai
2. costurile succesiunii sa fie cat mai mici la decesul mamei dar daca se poate si acum ar fi foarte bine
Astept solutiile dvs
Cu respect
in privinta succesiunii este necesar conform noului cod civil sa treceti pe la un mediator. cel mai bine ar fi cind ajungeti acolo sa stiti fiecare ce va revine adica sa fiti decisi pentru ca documentatia sa fie efectuata in cel mai scurt timp, iar daca vreti mai putine cheltuieli dupa decesul mamei trebuie ca si ea sa fie de acord sa renunte la partea ei dar cu drept de uzanta pina la deces. in caz ca nu ajungeti la o intelegere se deschide actiune de succesiune in instanta ceea ce implica timp si bani pierduti
Daca au trecut deja 2 ani de la decesul tatalui la dezbaterea succesiunii dupa el va trebui sa platiti impozit catre stat 1% calculat la valoarea masei succesorale.
Probabil locuinta in care este mama acum este bun comun al mamei si al tatei , locuinta dobandita in timpul casatoriei lor, lprin cumparare sau construire.
Indiferent ca va intelegeti sau nu cu unul din frati mama ar trebui sa stea linistita pina la sfarsitul zilelor sale intrucat prin actul de proprietate al casei este proprietara pe 1/2 din casa, in urma dezbaterii succesiunii dupa tatal dvs urmand sa mai dobandeasca 1/4 din jumatatea sotului , dvs si ceilalti 2 frati primind impreuna 3/4 din jumatatea tatalui.
In final mama va avea 5/8 din casa iar cei trei copii impreuna 3/8 din casa.
multumesc foarte mult ptr raspunsurile dvs.
Nu este cazul sa ajungem la proces,ma interesa sa stiu doar cum e mai bine pentru mama dar si costurile implicate in diversele situatii de rezolvare.
Inca o data, multumesc
Referitor mostenire
onciu_51
daca suntem 2 frati si mama iar la succesiune dupa moartea tatei am cedat mamei toate drepturile, adica ea fiind mostenitoare directa, dupa moartea ei noi ... (vezi toată discuția)