avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema delicata cu privire la o mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema delicata cu privire la o mostenire

Buna ziua! Va rog din suflet sa-mi dati un sfat, ce trebuie sa fac in cazul acesta, ca sa nu fac nimanui rau. Mama mea a murit in ianuarie 2012, pana la aceasta data locuind in acelasi casa cu tatal meu si cu un frate de-al meu casatorit, avand familie. Dupa moartea mamei, tatal meu n-a mai avut liniste, nu se comportau cu el asa, cum ar fi avut nevoie. Cand ma duceam la sfarsit de saptamana sa-l vizitez, de fiecare data avea ceva plangere impotriva lor. Din luna mai pana in septembrie a mers asa, cand s-a hotarat sa se mute la noi, eu l-am chemat de nenumarate ori, dar nu a vrut sa se mute, pentru ca si-a trait viata acolo si fiind batran (85 de ani), nu a vrut sa-si lase casa in mainile fratelui meu. De cand sta la noi, ne-a cerut de nenumarate ori sa angajam un avocat, pentru-ca vrea sa-l dea in judecata pe fratele meu, si vrea sa-si lase partea lui din casa, familiei mele. A vrut si succesiune, dar pana in data de azi am putut sa-l conving sa nu se grabeasca. Eu nu vreau sa fiu certata cu fratii mei, dar totusi sunt suparati pe mine, ma invinuiesc, ca daca nu-l aduceam pe tata sa stea la noi, era si acum acasa.(Eu l-am adus pentru-ca vroia sa intre la casa de batrani, si mie mi se pare ca-i mare rusine, ca pe langa patru copii sa ajunga ca la batranete sa fie singur.) .De cateva zile iar a inceput cu Casa de batrani, spune ca lui ii e rusine sa stea la noi, fara sa ne dea nimic din mostenire. Am doi baieti, dintre care unul a spus, ca el este pregatit sa-l ajute pe tata (are 25 de ani) si asa s-au inteles, sa treaca tata partea lui dupa el. Ceva tot trebuie sa facem, pentru-ca tata vrea sa mearga acasa, se gandeste, ca daca cumva moare ne creaza probleme cu inmormantarea, stam la 30 km de casa parinteasca, si normal ar fi sa fie ingropat langa mama.
Intrebarea ar fi ce ne sfatuiti, ce sa facem, sa fie bine pentru toata lumea?(mentionez, ca fratii mei nu mai tin legatura cu mine de cand sta la noi).Oare sa facem succesiunea, sau doar un fel de act la notariat, care ne-ar costa mai putin, pentru-ca am un baiat la facultate si suntem doar cu salariul sotului si al unuia din baieti.
Va multumesc din suflet pentru ajutor si scuze daca am fost prea lunga la scris.:)
Cel mai recent răspuns: ionitzavio , utilizator 20:53, 16 Mai 2013
Nu aveti nevoie de avocat, ci de un notar.
Dupa decesul mamei trebuie sa deschideti succesiunea asupra partii sale din apartament. Daca l-au dobandit in timpul casatoriei, cota acesteia era de 1/2.
Aceasta va fi cota adusa la masa succesorala care se va imparti, in cazul dvs. intre sotul supravietuitor (tatal) si descendenti ( adica dvs si fratii dvs).
Pentru cota ce-i va reveni tatalui precum si pentru cealalta jumatate din apartament pentru care are drepturi, se poate face inca din timpul vietii, dupa dezbaterea succesiunii, act de vanzare-cumparare pentru cota indiviza pe care o va avea, donatie de cota indiviza, testament.
Cel mai indicat este sa va adresati unui notar public cu toate actele pe care le aveti si sa deschideti succesiunea dupa decesul mamei, si abia apoi sa gasiti impreuna solutia juridica cea mai convenabila.
Buna! va multumesc pentru raspuns. As mai avea o intrebare. Cam cat ne-ar costa succesiunea?Si daca fratele meu trebuie sa paraseasca locuinta, cam cata parte ar trebui sa-i platesc, pentru-ca tare mie frica, ca n-o sa se mute , daca nu-si primeste partea, iar tatal meu nu mai vrea sa locuiasca cu el.
Onorariul notarial este stabilit de fiecare notar in parte, axele notariale se mai stabilesc si in funcie de valoarea bunurilor aduse la masa succesorala stabilita de grilele noatriale. Interesati-va in orasul in care locuiti, de un notar cu onorarii mai mici.
Fratele dvs va mosteni o parte din locuinta (o cota indiviza) - din partea mamei, dvs veti avea o alta cota si ceilalti frati lafel, precum si tatal.
la notar ajungeti doar daca va intelegti absolut tori cu privire la tot: cui ramne ce, cat , cine primeste ce sulta. altfel doar prin instanta se rezolva tatal dvs nu poate face testament pentru partea sa in favoarea unui nepot, deoarece are 4 copii care au rezerva succesorala si nuici ei nu pot renunta la mostenire cat sunt in viata.

de aceea zice bine tatal dvs sa consultati un avocat sa gasiti cea mai buna solutie
Buna ziua! va multumesc pt. raspuns. Problema este ca tatal meu nu vrea sa lase deloc din partea lui pentru cei trei frati ai mei. Deci ramane doar partea mamei mele decedate. Noi suntem de acord sa le platim partea ce revine pentru fiecare.

Alte discuții în legătură

Poate sa vanda tata casa fara succesiune facuta? SararoiuL SararoiuL Buna ziua, 1 - Mama a a murit acum 4 ani; eu,fratele meu si tata nu am facut succesiune. Acum tata ar vrea sa vanda casa. Poate sa faca asta fara stirea ... (vezi toată discuția)
Care este procedura pentru a fi declarat mostenitor ? Tdorneanu Tdorneanu Buna ziua, Mi-a murit mama acum 5 luni. Tatal meu a ramas in casa locuita de mama. Suntem doi la parinti: eu si cu fratele meu. Pe actul de proprietate al ... (vezi toată discuția)
Succesiune ingprofmec ingprofmec In oct 2007 mama mea s-a stins fulgerator.Am ramas 3 fiice si sotul supravietuitor.Nu am vrut sa-l mai purtam pe tata,in varsta de 75 de ani, pe la ... (vezi toată discuția)