avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate sa vanda tata casa fara succesiune facuta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate sa vanda tata casa fara succesiune facuta?

Buna ziua,

1 - Mama a a murit acum 4 ani; eu,fratele meu si tata nu am facut succesiune. Acum tata ar vrea sa vanda casa. Poate sa faca asta fara stirea mea? Mentionez ca am o relatie ostila cu el dintotdeauna, dar im mod special de dupa decesul mamei.
2 - Tata are pamant dobandit inaintea casatoriei cu mama. In urma mariajului, acesta a ajuns bun comun? Intra la masa succesorala?
3 - Ce se intampla cu banii din cont? (deloc putini)
Multumesc
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 10:37, 24 Decembrie 2012
Fara dezbaterea succesiunii nu poate sa vanda Casa daca aceasta era bun comun cu mama dvs si nu propriu al tatalui dvs.
Pamantul daca este obtinut inaintea casatoriei cu mama dvs este bun propriu si poate dispune de el cum doreste , poate sa l vanda, sa l doneze, sa l arendeze....
Banii din cont sunt bani comuni daca au fost economisiti din timpul casatoriei si nu provin din alte bunuri proprii numai ale tatalui dvs , daca este asa vir fi inclusi in. Masa succesorala.
1. tatal nu poate face nici un fel de act de vanzare
2. pamantul dobandit de tata inainte de casatorie nu este parte din masa succesorala
3. banii din cont sunt bun comun mama+tata
Tata poate vinde casa daca este bunul lui propriu, dobandit inaintea casatoriei sau prin mostenire de la parintii sai. In caz contrar, adica daca bunul este comun va trebui facuta succesiunea si abia apoi poate fi instrainat bunul in mod valabil, cu consintamantul tuturor proprietarilor.

Pamantul avut dinantea casatoriei nu va deveni bun comun prin casatorie si nici nu va intra in masa succesorala dupa mama, ci in cea dupa tatal.

Banii din cont sunt cel ma probabil bani comuni, avand dreptul asupra lor mostenitorii conform cotelor parti.
Spuneti-mi va rog, daca la Masa succesorala intra si banii din cont, ce suma se ia in considerare? suma de la data inceperii succesiunii sau suma de la data decesului mamei?
Cum pot afla eu si fratele meu cati bani sunt? Dintr-o experienta anterioara asemanatoare, o avocata a spus ca soldul contului bancar este confidential iar eu ar fi trebuit sa platesc taxa de timbru pe suma pe care o estimez eu ca o avea defunctul.
Sumele sunt cele din extrasele de cont actualizate, sa inteleg ca dezbateti succesiunea in instanta....daca o dezbateati la notar acesta se adresa bancii si vi se elibera extrase de cont...pentru a putea sa aduceti acele sume , in cazul dvs 1/2 din acele sume, la masa succesorala. Acelasi lucru I'l face si la instanta.

Alte discuții în legătură

Mostenire maria1956 maria1956 Terenul pe care este construita casa parintilor mei este mostenit de tata iar casa este construita in timpul casatoriei cu mama.Ce mi se cuvine mie la ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)
Deschidere masa succesorala razvanel2006 razvanel2006 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu o problema,as dori sa deschid masa succesorala dupa decesul tatalui meu la care suntem mostenitori 2 frati si ... (vezi toată discuția)