avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschidere masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschidere masa succesorala

Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu o problema,as dori sa deschid masa succesorala dupa decesul tatalui meu la care suntem mostenitori 2 frati si mama.Apartamentul este trecut doar pe numele tatalui decedat si mai avem si o casa la tara care a fost lasata mostenire de catre bunica cu clauza de ingrijire,la casa de la tara ambii parinti sunt trecuti mostenitori.Problema este ca mama mea nu vrea sa faca succesiune sau sa-mi dea actele pentru a incepe dezbaterea.Eu am doar certificatul de deces al tatalui si as vrea sa stiu cum pot deschide masa succesorala daca ea se opune si care ar fi cota mea de mostenire.Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2020
razvanel2006, utilizator
Apartamentul este trecut doar pe numele tatalui decedat

Mai putin conteaza ca e doar pe numle tatalui, se poate sa fi fost bunul lui propriu sau poate fi bun comun cu mama, depinde cum si cand a fost achizitionat.
Mergeti la notar , unul pe raza ultimului domiciliu al tatalui si incepeti acolo procedurile. Daca mama nu se, prezinta, notarul va da o hartie si apoi va trebui sa va adresati judecatoriei.
cota dvs de mostenire e de 3/8 din ce intra in masa succesorala si poate intra tot ap si jumatate din casa de la tara sau si mai putin, jumatate din ap si jumatate din casa de la tara.
Multumesc mult pentru raspuns!

Mai putin conteaza ca e doar pe numle tatalui, se poate sa fi fost bunul lui propriu sau poate fi bun comun cu mama, depinde cum si cand a fost achizitionat.

Apartamentul a fost achizitionat in timpul casatoriei,este CV pe numele tatalui ca a fost cumparat de la unitatea la care lucra.In acest caz intra tot apartamentul in masa succesorala sau doar jumatate?

Dacă din punct de vedere cronologic, apartamentul a fost cumparat in timpul căsătoriei, este bun comun. Indiferent ca in contract figurează doar numele mamei sau doar numele tatălui.
Confruntați data căsătoriei părinților dvs, cu data cumpararii apartamentului.
Dacă apartamentul a fost cumparat in timpul căsătoriei, în masă succesorala intra doar jumătatea tatălui.
Bunul dobandit in timpul casatoriei este comun, proprietate devalmasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune. l-boghian l-boghian Buna ziua.Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie care ma aflu.Sunt fata tatalui meu decedat acum sapte ani si vreau sa fac succesiunea.Am aflat ca a facut ... (vezi toată discuția)
Succesiune - tatal recasatorit, decedat, sunt unicul copil ACAD ACAD Sunt fiul unic, tatal meu s-a recasatorit in urma cu mai multi ani, proprietatile pe care le are sunt pe numele lui, exclusiv(asa cred, din cat il cunosc), si ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa tata Alexandru-Mugur Ionescu Alexandru-Mugur Ionescu Tatal meu are un apartament, pe care l-a dobandit prin cumparare de la stat in anul 1998. In apartament el a locuit din anul 1974. Mama mea chiar si dupa ce a ... (vezi toată discuția)