avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa tata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa tata

Tatal meu are un apartament, pe care l-a dobandit prin cumparare de la stat in anul 1998. In apartament el a locuit din anul 1974. Mama mea chiar si dupa ce a divortat de tata a avut domiciliul in acte tot la adresa unde este apartamentul. In anul 1993 tata s-a recasatorit. In contractul de vanzare-cumparare intre tatal meu si societatea care a detinut apartamentul, cumparator este doar tatal meu iar girant este actuala sotie cu care s-a casatorit in anul 1993. In cazul decesului tatalui meu care sunt cotele ce ne revin la succesiune sotiei actuale si mie fiind singurul copil, dar care provin dintr-o casatorie anterioara?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:53, 1 Iunie 2013
D-voastra 3/4 iar sotiei supravietuitoare 1/4 din masa succesorala, Cat priveste apartamentul este important de stiut daca acesta a fost achizitionat in timpul casatoriei cu mama d-voastra. In acest caz este bun comun si in masa succesorala intra doar cota de 1/2 apartinand tatalui , cealalta cota de 1/2 este proprietatea mamei. Daca insa apartamentul a fost achizitionat inaintea casatoriei cu mama d-voastra este bun propriu si in masa succesorala intra cota de 1/1 parti.
Contractul de inchiriere asa cum era in anul 1974-1975, intre tatal meu si ICRAL sau care a fost denumirea respectivei societati sau intreprinderi la vremea respectiva a fost incheiat fiind casatorit cu mama mea. Acesta fiind si motivul pentru care mama beneficia si de domiciliul la respectiva adresa chiar daca era divorta de tata inca din anul 1977. Ce nu cunosc eu este daca a existat un partaj intre parintii mei.
Deci ca raspuns la intrebarea dvs. banuiesc din ce stiu de la mama mea, care a decedat in anul 1994, este ca era casatorita cu tata cand acesta a primit repartitie pentru apartament. Dar de cumparat l-a cumparat dupa 1989 fiind casatorit cu actuala sotie.
Va multumesc.
Mama dvs n-a avut drept de proprietate asupra casei, tatal cumparand casa dupa decesul ei.
Bunul e comun al tatalui cu sotia lui, se prezuma cote egale pentru fiecare din ei. Daca el va deceda primul, din jumatate din casa care intra in masa succesorala, sotia va mosteni 1/4, iar dvs 3/4. Sotia va avea deci cea mai mare parte din casa, 5/8.
Daca sotia decedeaza prima, mostenitori sunt sotul ( tatal dvs) in concurs cu alte rude ale sotiei. Cota tatalui difera functie de clasa de mostenitori cu care va intra in concurs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa tata Alexandru-Mugur Ionescu Alexandru-Mugur Ionescu Tatal meu detine un apartament, care l-a cumparat in anul 1998 de la stat. Acesta a obtinut apartamentul prin repartitie in anul 1975 fiind casatorit cu mama ... (vezi toată discuția)
Sotia supravietuitoare urgent ionela.zanoschi ionela.zanoschi buna Am si eu o speta foarte interesanta daca ma poate ajuta si pe mine in materie de succesiuni. Tatal meu a decedat in februarie. Era casatorit a doua ... (vezi toată discuția)
Succesiune in doua cazuri aproape indentice. nechitaconst nechitaconst matusa sora tatalui meu a decedat in 2010 neavand copii succesiunea s-a facut in favoarea tatalui meu si fratele lui unchiul meu, ei fiind singuri succesori de ... (vezi toată discuția)