avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema delicata cu privire la o mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema delicata cu privire la o mostenire

Buna ziua! Va rog din suflet sa-mi dati un sfat, ce trebuie sa fac in cazul acesta, ca sa nu fac nimanui rau. Mama mea a murit in ianuarie 2012, pana la aceasta data locuind in acelasi casa cu tatal meu si cu un frate de-al meu casatorit, avand familie. Dupa moartea mamei, tatal meu n-a mai avut liniste, nu se comportau cu el asa, cum ar fi avut nevoie. Cand ma duceam la sfarsit de saptamana sa-l vizitez, de fiecare data avea ceva plangere impotriva lor. Din luna mai pana in septembrie a mers asa, cand s-a hotarat sa se mute la noi, eu l-am chemat de nenumarate ori, dar nu a vrut sa se mute, pentru ca si-a trait viata acolo si fiind batran (85 de ani), nu a vrut sa-si lase casa in mainile fratelui meu. De cand sta la noi, ne-a cerut de nenumarate ori sa angajam un avocat, pentru-ca vrea sa-l dea in judecata pe fratele meu, si vrea sa-si lase partea lui din casa, familiei mele. A vrut si succesiune, dar pana in data de azi am putut sa-l conving sa nu se grabeasca. Eu nu vreau sa fiu certata cu fratii mei, dar totusi sunt suparati pe mine, ma invinuiesc, ca daca nu-l aduceam pe tata sa stea la noi, era si acum acasa.(Eu l-am adus pentru-ca vroia sa intre la casa de batrani, si mie mi se pare ca-i mare rusine, ca pe langa patru copii sa ajunga ca la batranete sa fie singur.) .De cateva zile iar a inceput cu Casa de batrani, spune ca lui ii e rusine sa stea la noi, fara sa ne dea nimic din mostenire. Am doi baieti, dintre care unul a spus, ca el este pregatit sa-l ajute pe tata (are 25 de ani) si asa s-au inteles, sa treaca tata partea lui dupa el. Ceva tot trebuie sa facem, pentru-ca tata vrea sa mearga acasa, se gandeste, ca daca cumva moare ne creaza probleme cu inmormantarea, stam la 30 km de casa parinteasca, si normal ar fi sa fie ingropat langa mama.
Intrebarea ar fi ce ne sfatuiti, ce sa facem, sa fie bine pentru toata lumea?(mentionez, ca fratii mei nu mai tin legatura cu mine de cand sta la noi).Oare sa facem succesiunea, sau doar un fel de act la notariat, care ne-ar costa mai putin, pentru-ca am un baiat la facultate si suntem doar cu salariul sotului si al unuia din baieti.
Va multumesc din suflet pentru ajutor si scuze daca am fost prea lunga la scris.:)
Cel mai recent răspuns: ionitzavio , utilizator 20:53, 16 Mai 2013
Avand in vedere situatia descrisa, cred ca este bine sa faceti succesiunea in urma decesului mamei. Daca masa supusa succesiunii a fost constituita in timpul casatoriei (tata +mama) aceasta se imparte intre cei doi soti: 1/2 tata si 1/2 mama. In urma decesului mamei, masa succesorala ce revine mamei se imparte asfel: 1/4 tatalui supravetuitor si 3/4 dvs. si fratelui.
La data prezenta, masa succesorala se prezinta afel: 5/8 propietar tatal si 3/8 dv. si fratele.
Pentru cota de 5/8 tatal poate decide ce si cui o lasa. Totusi este bine sa discutati cu fratele pentru o solutie amiabila si sa decideti de comun acord cum va ocupati de tata.
Va multumesc pt. raspuns. Cred si eu ca vom face succesiunea. Din pacate cu fratele meu nu ma pot intelege deloc, pentru ca nu ma asculta. Eu doar l-am rugat sa vina sa se impace cu tata, ca sa nu ajungem aici pentru-ca el are de pierdut si a spus ca el nu-si cere scuze de la tata, pentru-ca nu se simte vinovat. Problema mea este ca suntem patru frati si din cauza asta sunt toti suparati pe mine, eu fiind cea mai mica, mi se spune mereu sa tac din gura pentru ca" multe nu stiu din ce stiu ei". Eu nu am vrut deloc sa se ajunga aici, dar acum ca sunt atacata m-am decis ca o sa ma ocup de caz.
Mergeti la un notariat si deschideti succesiunea dupa mama.
Acesta este primul pas.
Cred ca e bine sa aveti o relatie buna cu fratii.Si daca nu ar fi avut tatal nimic si tot ar trebui sa aveti grija de el mai ales ca va crescut.E .ceva altfel la mijloc ,la inceput spuneti ca nu vreti sa suparati dar defapt vreti partea tatalui.Mai bine impacatii ,pretul e prea mic pentru relatia cu fratii.SI apoi daca toti sunt impotriva dv. chiar nu va ginditi ca poate au si ei dreptate?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate sa vanda tata casa fara succesiune facuta? SararoiuL SararoiuL Buna ziua, 1 - Mama a a murit acum 4 ani; eu,fratele meu si tata nu am facut succesiune. Acum tata ar vrea sa vanda casa. Poate sa faca asta fara stirea ... (vezi toată discuția)
Care este procedura pentru a fi declarat mostenitor ? Tdorneanu Tdorneanu Buna ziua, Mi-a murit mama acum 5 luni. Tatal meu a ramas in casa locuita de mama. Suntem doi la parinti: eu si cu fratele meu. Pe actul de proprietate al ... (vezi toată discuția)
Succesiune ingprofmec ingprofmec In oct 2007 mama mea s-a stins fulgerator.Am ramas 3 fiice si sotul supravietuitor.Nu am vrut sa-l mai purtam pe tata,in varsta de 75 de ani, pe la ... (vezi toată discuția)