avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este procedura pentru a fi declarat mostenitor ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este procedura pentru a fi declarat mostenitor ?

Buna ziua,

Mi-a murit mama acum 5 luni. Tatal meu a ramas in casa locuita de mama. Suntem doi la parinti: eu si cu fratele meu. Pe actul de proprietate al casei, este trecuta mama si tata. Ce procedura trebuie urmata pentru a fi declarati mostenitori ?
Valoarea casei se va imparti in 3 egale, pentru tata, mine si fratele meu ?

Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 11:57, 7 Iulie 2011
Mergeti la un notar si deschideti succesiunea.
Succesiunea se dezbate la notariat. Tatal dvs are deja 1/2 iar restul de 1/2 se imparte astfel 1/4 tatal dvs si 3/4 dvs si fratele dvs in cote parti egale.adika 2/8 tatal dvs si cate 3/8 dvs si fratele dvs. Trebuie adusi doi martori care au cuniscut o p defuncta. Va prezentati cu certficatul de deces, actele de stare civila si actul de prop al apartamentului.
Succesiunea se deschide prin moarte, ceea ce inseamna ca data deschiderii succesiunii coincide cu moartea celui care lasa mostenirea.
Este necesar sa acceptati succesiunea ramasa de pe urma defunctei dvs. mame in termen de 6 luni de la data decesului acesteia si sa solicitati dezbaterea acesteia,dezbaterea succesiunii fiind in cadrul procedurii notariale deci un moment distinct si ulterior decesului.
In urma dezbaterii succesiunii se va elibera certificatul de motenitor care va stabili masa bunurilor succesorale, calitatea de mostenitori si intinderea drepturilor succesorale, adica cotele ce revin fiecarui mostenitor.
Cotele in cazul de fata vor fi:
-tatal dvs.va avea o cota de 1/ 2 plus 1/ 4 din cealalta jumatate a defunctei sale sotii, iar restul cotei de 1/ 4 va reveni celor doi descendenti, respectiv dvs. si fratelui dvs.

...ceea ce se imparte intre copii este o cota de 3/4 din masa succesorala deci cota reala din imobil 3/8...
Multumesc pentru raspunsuri.Situatia e mai complicata.
Parintii mei sunt divortati, dar au continuat sa locuiasca in aceeasi casa. Dupa moartea mamei mele, actul de propietate al casei a fost luat de tatal meu, care acum se pare ca nu vrea sa colaboreze corect si sustine ca noi(adica eu si fratele meu) nu trebuie sa facem actele de succesiune.
Mentionez ca fratele meu este plecat din tara si doreste sa ma ocup eu de procesul succesiunii si pentru partea lui.
Cum ar trebui sa procedez?

Alte discuții în legătură

Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Succesiune Stefan 88 Stefan 88 Buna ziua!Am urmatoare problema fratele meu dupa moartea mamei la un an a deschis succesiunea impreuna cu tata ,intrebarea se poate face succesiunea fara sa ... (vezi toată discuția)
Grad de rudenie ,in vederea succesiuni. mariancristielena mariancristielena Buna ziua,o intrebare la dvs daca puteti sa ma ajutati.Tatal meu a decedat,Tata a avut 6 frati ( 3 frati si 3 surori )nici unul nu mai traiesc.Una dintre sora ... (vezi toată discuția)