avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

In oct 2007 mama mea s-a stins fulgerator.Am ramas 3 fiice si sotul supravietuitor.Nu am vrut sa-l mai purtam pe tata,in varsta de 75 de ani, pe la succesiune,intelegand sa-l lasam pe tata in deplina posesie,iar dupa moartea dumnealui sa impartim totul frateste,intre noi,cele 3 fete.Desi pana acum am impartit toate cheltuielile de la decesul mamii la 4(tata si noi trei),desi pana acum a fost ingrijit de noi, cele trei fete,acum tata a schimbat intelegerea si vrea sa-i lase intreaga mostenire unui nepot,in varsta de 17 ani,caruia nu-i place nici cartea,nici munca dar care fraiereste un biet batran si ii mananca si pensia destul de mare si vrea si toata mostenirea.Nepotul a fugit de acasa,are un comportament foarte obraznic si cu mine si cu mama lui,ca nu am fost de acord sa-i lasam lui mostenirea.As face si aceasta,dar nu pot lasa munca mea,ca sunt sora cea mare,si munca parintilor mei pe mana unui copil obraznic si certat cu legea.Cu regret,va spun ca tot noi suntem amenintate,de el,iar acum se vede proprietar.Cand noi,fetele mamii, am mai vrut sa trecem pe la casa parinteasca, cand ne-am dus pe la cimitir,nu ne-a deschis poarta si a asumutit cainii,spunand ca noi "nu avem nici un drept acolo".Desi este in casa sau curte,tata nu ia nici o masura si asa plecam cu sufletul greu din locul unde mama ne astepta cu bratele deschise,dar din pacate s-a stins pe neasteptate.Nepotul are apucaturi foarte rele(repetentie,furturi s.a.) si si-a gasit refugiu la batran.Iar batranul probabil ca sa nu fie singur,desi e in putere,ii accepta orice.Va rog ,sa ma sfatuiti! Daca nu am fost sa accept succesiunea in primele 6 luni,de la decesul mamii,mai pot face acest lucru.Ar fi bine sa cer eu succesiunea sau sa las lucrurile asa,urmand sa imi cer drepturile dupa ce va deceda si tata.Tata are vreo posibilitate sa faca vreun act in favoarea nepotului,fara acordul nostru,daca nu exista succesiune dupa mama. Exista vreo cale sa ne cerem dreptul de a putea trece macar pe la casa parinteasca,fiind totusi mostenitoarele mamii.Va multumesc si va rog sa imi intelegeti supararea. Dorinta mamii a fost intotdeauna sa impartim in mod egal,intre noi,cele 3 fete ale ei. Si tata zicea la fel dar batranii pot fi pacaliti atat de usor,din pacate.
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 15:08, 13 Mai 2009
Puteti deschide succesiunea dupa mama, fiind prezente fiicele si tatain fata notarului, pentru semnat.
Cat despre partea tatalui dvs., in timpul vieti el poate sa faca orice cu bunurile dvs. fara sa va ceara parerea; daca hotarasdte sa vanda bunurile sale neportului, nu veti avea prea multe de castigat in instanta, sa anulati un astfel de act.
Doar daca face donatie sau testament, veti putea sa obtineti rezerva legala prevazuta descendentilor, in caZUL dvs. cea de 3/4 din averea ramasa.
Mostenitorii, adica cele 3 fiice si sotul supravietuitor pot sa faca partajul dupa mama decadata. daca partile se inteleg acest partaj se poate face la notar, daca partile nu se inteleg atunci puteti face un partaj judiciar.
In urma partajului, cota de 1/2 din toate bunurile comune ale parintilor care intra in masa succesorala se vor impartii astfel: 1/4 revine sotului supravietuitor , iar 3/4 revine copiilor, indiferent de numarul lor. In acest caz, fiecarei fiice ii va reveni 1/4 din partea mamei.
Presupunand ca toate bunurile erau comune ale sotilor, in urma partajului tatal va deveni proprietar pe 5/8 din aceste bunuri, iar fiicele , fiecare in parte, pe cate o cota de 1/8. Si astfel, acel nepot nu mai poate sa va intezica sa intrati in casa sau curetea parintesca, deoarece aveti drepturi ca si proprietari.
Buna ziua,

In primul rand condoleante, pentru mama dumneavoastra! Dumneavoastra in calitate de fiica, sunteit mostenitor sezinar si puteti intra de drept in posesia mostenirii ( sa intrati in casa parinteasca spre exemplu) fara sa fie nevoie sa dezbateti succesiunea. Pentru ca nu este inca dezbatuta succesiunea tatal dumneavoastra nu isi poate vinde partea sa din bunuri. Prin urmare va sfatuiesc sa nu dezbateti succesiunea decat dupa decesul tatalui, cand veti dezbate ambele succesiuni. Trebuie insa sa dati o declaratie de acceptare a succesiunii in termen de 6 luni de la deces, dumneavoastra si celelalte surori pentru a evita ca succesiunea respectiva sa fie declarata vacanta sau sa accepte succesiune un alt comostenitor. In privinta cotelor v-au lamurit deja colegele mele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenirea după re-casatorie Cristina Resut Cristina Resut Bună seara, Sunt o fiica îngrijorată....tatăl meu s-a stins acum câteva luni, iar mama cred ca s-a recăsătorit. Am motive sa nu o confrunt ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire dupa 30 de ani de la deces ionmoromete ionmoromete Dupa decesul ultimului parinte(respectiv a mamei) a fost facuta succesiune( s-a dat renuntare din partea descendentilor in favoarea unuia singur),dar nu a fost ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 15 ani kike kike Tatal meu a decedat in anul 1995.Nu am facut succesiunea pana in prezent.Nu am facut succesiunea nici dupa bunicii paternali .Ce parere aveti;trebuie facute ... (vezi toată discuția)