avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de partaj voluntar cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de partaj voluntar cu uzufruct viager

Buna ziua,numita C M. a incheiat un Contract de partaj voluntar prin care ia lasat casa unui nepot cu instituirea uzufructului viager!Nepotul nu a ingrijito pe CM si nici nu a inmormantato!numita CM mai are 2 copii care nu au fost trecuti in acte,acum dupa ce CM a decedat se mai poate anula acest contract de partaj voluntar?
Cel mai recent răspuns: VoL , utilizator 15:33, 1 August 2013
Nu poate fi anulat. Faptul ca n-a inmormantat-o n-are relevanta juridica (doar morala, dar ce folos), tot asa cum n-are nici ca nu a ingrijit-o...din pacate...uzufructul reprezinta doar dreptul de a folosi spatiul. Daca batrana ar fi fost corect informata la timpul potrivit trebuia sa faca un contract de intretinere in loc de partaj, astfel isi dadea cota indiviza din bunuri in schimbul intretinerii si obiceiurilor la deces. Dar, actul a fost partaj, nu intretinere, deci nu exista temei legal pt. anulare.
Iar existenta altor mostenitori era irelevanta la data actului de partaj, batrana fiind proprietar putea incheia orice act dorea fara instiintarea/acordul viitorilor sai mostenitori.
ok .multumesc pentru raspuns,dar daca casa a fost construita cu bunicu si bunicu a decedat inaintea batrinei,atunci cand a decedat el nu sa facut succesiunea de catre cei 4 copii ,se mai poate face ceva?
va rog sa precizati urmatoarele: data deces bunic, data act partaj, partile semnatare ale actului de partaj, calitatea pe care o au acestea (ex. mama-fiu sau cumnati), data deces batrana.
DATA DECES BUNIC 1997,DATA ACT PARTAJ 2007,PARTI SEMNATARE BATRANA CM.,FIICA FR,NEPOTII 1,2,3 DUPA UN FIU DECEDAT,IAR 2 FRATI AU AVUT ACT NOTARIAL PRIN CARE AU RENUNTAT LA TERENURI DAR NU SI LA CASA,DECES BATRANA 2013 28 IULIE!
actul notarial de renuntare nu poate fi cu privire doar la o parte a bunurilor defunctului, daca au renuntat la mostenire, au renuntat la toate bunurile....din ordinea datelor reiese clar ca s-au respectat formele, mostenirea defunctului bunic a fost facuta (altfel n-aveau cum renunta unii, respectiv semna partajul acceptantii)...chiar nu vad ce se mai poate face acum. a fost un partaj voluntar, batrana a avut un uzufruct care s-a stins la data decesului...
daca batrana mai are alte bunuri trebuie dezbatuta succesiunea dupa ea. cam atat...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiuni, mosteniri si concubinaj:} Aleximo Aleximo deci...este vorba de doua case,..una dintre ele ii apartinea bunicului meu..care a decedat de 2 ani si care traia in concubiaj cu o femeie in ultimii 18 ani in ... (vezi toată discuția)
Indiviziune, partaj justitiabilul justitiabilul Va rog sa-mi dati si mie niste lamuriri intr-o speta: In anul 1992, sotia supravietuitoare, dupa decesul sotului cu care a are 5 copii majori, vinde jumatate a ... (vezi toată discuția)
Mostenire !!! ContSters110753 ContSters110753 Buna seara !!! Un sfat..un ajutor daca se poate !!! :( Eu locuiesc in casa bunicilor (decedati) din partea mamei....bunicii au avut 4 copii in viata ... (vezi toată discuția)