deci...este vorba de doua case,..una dintre ele ii apartinea bunicului meu..care a decedat de 2 ani si care traia in concubiaj cu o femeie in ultimii 18 ani in casa respectiva..cealalta ii apartinea fiului sau, adica tatalui meu care a decedat acum 3 ani..mama mea este in viata si mai am si un frate...ceea ce vrea eu este sa trec ambele case pe numele meu..as vrea sa stiu ce drepuri are batrana(concubina bunicului) asupra casei lui, avand in vedere ca era trecuta ca locatar in acte si are ceva act de uzufruct si ce trebuie sa fac in privinta ei ....si de ce acte am nevoie de la mama si fratele meu sa trec casa cealalta pe numele meu (declaratii cum ca renunta la drepturi de exemplu)...si la casa bunicului meu ce drepturi avem ceilalti ???, (nepotii si nora...)
1. referitor la succesiunea bunicului dvs .
- daca tatal dvs este unicul sau fiu , at acesta este cel care vine la mostenire in calitate de succesora rezervatar.
intrucat dansul a decedat, la succesiunea bunicului vor veni nepotii lui, respectiv dvs si fratele dvs .
deci trebuie sa mergeti la notar si sa dezbateti succesiunea dupa bunicul dvs .
in principiu , concubina dansului nu are nici un drept la acel imobil, cu exceptia cazullui in care pe perioada concubinajului s-au facut renovari in imobilul respectiv, dansa va avea un drept de creanta in ceea ce priveste aceste imbunatatiri .
in plus, specificati faptul ca s-ar putea sa existe un act in favocarea dansei , cu clauza de uzufruct . exista acel act sau nu ?
2. referitor la casa tatalui dvs .
la succesiunea dansului vor veni atat sotia supravietuitoare cat si cei doi copii , adica dvs si fratele dvs .
daca cadeti de acord, mama si fratele pot face acte de renuntare in favoarea dvs . sau tot astfel, se poate face un act de partaj voluntar intre erezi, cu obligarea dvs la plata sultei .
nu a fost casatorit cu femeia respectiva...nu a mai avut copii in afara de tatal meu si nepoti suntem doar eu si fratele meu...despre alte rude mai are un frate in oras si familia acestuia..in rest sunt tori deedati...am nevoie de ceva semnaturi de la fratele lui?
sincer are 73 de ani si e putin instabila psihic...nu stiu daca intr-adevar are actul respectiv dar banuiesc ca da pt ca nu ar fi tinut minte denumirea...daca exista ce poate face cu el?