avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Indiviziune, partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Indiviziune, partaj

Va rog sa-mi dati si mie niste lamuriri intr-o speta: In anul 1992, sotia supravietuitoare, dupa decesul sotului cu care a are 5 copii majori, vinde jumatate a unui lot de teren. Care era procedura legala de instrainare a acestui teren la nivelul anului 1992 pentru a nu exista probleme cu limitele acestui teren fata de jumatatea ramasa nevanduta? Rog articole si legi.
De asemenea, va rog sa-mi raspundeti daca pentru inaintarea apelului contra unei sentinte civile trebuie achitat vre-o taxa, timbru, sau altceva si daca exista vre-un criteriu de respingere a apelului.
Cel mai recent răspuns: justitiabilul , utilizator 08:48, 29 Decembrie 2009
Intrebarile dvs. sunt extrem de neclare.
Atata vreme cat limitele terenului au fost clar determinate, procedura de instrainare din 1992 era acceasi ca si cea din prezent, respectiv contract pe vanzare cumparare pe lotul determinat. Ma iertati, dar nu stiu ce articole si legi solicitati in chestiunea expusa noua. Nu ne-ati spus daca se dezbatuse succesiunea, daca terenul instrainat revenise in lotul sotiei supravietuitoare, etc.

Da, pentru promovarea apelului impotriva unei sentinte civile se achita taxa de timbru judiciar in cuantum de 50% din taxa datorata la fond sau 50% din taxa datorata la suma contestata. Exista si exceptii in care apelul si recursul se timbreza cu taxa fixa de 4 lei. Cititi art. 11 din Lg. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.
Admiterea sau respingerea apelului ramane la latitudinea subiectiva a instantei de judecata. Nu exista criterii prestabilite de admitere ori respingere a acestuia. Sigur ca exista posibilitatea sa va respinga apelul. Din nenumarate considerente.
Imi cer scuze pentru neclaritati. Am vrut sa expun pe scurt speta. Am un proces de granituire. Proprietatea la care ma refer se afla in posesia unei batrane, care in anul 1992 a vandut jumatate din ea in conditiile de mai sus, vaduva cu 5 copii majori. Vanzarea nu are la baza niciun act de partaj , iesire din indiviziune sau masuratori topografice, ci doar o schita de mana fara cote. Deoarece vanzarea s-a facut catre un nepot, terenul nu a fost delimitat prin garduri sau tarusi. In anul 2003 acest teren a fost revandut de catre nepot catre alt proprietar . Mentionez ca acest teren nu a fost niciodata intabulat si inscris in carte funciara.
Cealalta jumatate de teren a revenit fiilor batrinei dupa moartea acesteia, care au intocmit un act de partaj voluntar a intregii mase succesorale. Aceasta jumatate de teren a revenit in baza actului de partaj voluntar unui mostenitor care mi l-a vandut mie. Am facut act notarial de vanzare-cumparare iar apoi l-am intabulat si inscris in carte funciara.
Ma intereseaza sa aflu daca batrana era coindivizar alaturi de fiii sai atuci cand a vandut jumatatea de teren in anul 1992 si daca trebuia sa faca mai intai iesire din indiviziune si apoi vanzarea. As vrea sa stiu legile care reglemnteaza aceste aspecte pentru a formula apelul. Multumesc.
buna ziua!cum a dobandit batrana acest teren?
l-a dobandit prin mostenire de pe urma defunctului sau sot?
ce scria in CM?
cine erau mostenitorii?
daca doar batrana a acceptat succesiunea d epe urma sotului si s-a emis Cm instrainarea era ok.
daca insa si copii au accp succ si apar in acel CM trebuiau sa smneze si ei actul e vanz cump.
in cm zice ca sunt straini de succesiune prin neacceptare toti copiii si acestia sunt enumerati
cerificatul de mostenitor este facut pentru 1/2 cota indiviza din casa si 1/2 cota indiviza din grajd dar nu specifica nimic despre teren

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un saft in legatura cu un teren daniela.ilea daniela.ilea Buna seara.As vrea sa ma lamureasca cineva intr-o broblema Mama mea a mostenit un teren impreuna cu matusa mea .S-a facut mostenirea ,au certificat de ... (vezi toată discuția)
Succesiune si partaj voluntar mihaela david mihaela david Sotul meu si fratele lui au facut succesiunea dupa tatal lor,mama renuntand in favoarea celor doi,intreaga avere fiind impartita in mod egal celor doi.Dupa ... (vezi toată discuția)
Succesiune . transmitere cote parti din mostenire OpraM OpraM Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea speta: 1. care sunt cotele de drept in cazul unei mosteniri de pe urma unui parinte decedat? Ma refer la cazul unei ... (vezi toată discuția)