avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune si partaj voluntar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune si partaj voluntar

Sotul meu si fratele lui au facut succesiunea dupa tatal lor,mama renuntand in favoarea celor doi,intreaga avere fiind impartita in mod egal celor doi.Dupa suucesiunea facuta la notar trebuie neaparat facut partajul voluntar pentru a fi mostenitor cu drepturi depline? Ce consecinte sunt daca nu e facut acest partaj voluntar in cazul in care unul dintre frati vrea sa vanda o parte din terenul obtinut in urma mostenirii si la ce costuri se ridica acest partaj voluntar?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:52, 26 Mai 2014
Sunt mostenitori cu depturi depline, nu sunt obligati sa iasa din indiviziune, dar nici fortati sa stea in indiviziune, asa cel ce vrea sa iasa din indiviziune trebuie sa ceara, se pot intelege amiabil sau va hotari instanta.
Oricare din ei poate vinde cota sa oricui si fara partaj daca gaseste cumparator.
Pt costurile unui partaj, va interesati la notar, taxele se percep functie de valoare bunurilor partajate.
In instanta, taxa de timbru e de 3 % din valoarea bunurilor partajate.


Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2014
gi-jane2, moderator
Partajul nu este obligatoriu să fie făcut, nu există consecințe de ordin legal dacă nu este efectuat .Frații îl pot face oricând.Pentru vânzare însă ar trebui să fie efectuat partajul.
Costurile cu taxa de timbru se reduc la jumătate dacă se face ieșirea din indiviziune printr-un acord de mediere, care ulterior va fi prezentat instanței spre a fi consfințit ( art. 11 din OUG/2013)
daca suucesiunea a fost facuta la notar ,partajul voluntar poate fi facut in instanta?
Poate fi făcut prin instanță, dar și prin medire, după cum v-am spus mai sus, cu beneficiul plații a doar jumătate din taxa de timbru care s-ar datora dacă partajul s-ar efectua în instanță.
Daca il faceti in instanta, nu prea mai e voluntar, ci judiciar.
Daca nu se inteleg atat de bine cat sa mearga la notar, partea interesata poate apela la mediator, poate acesta ii aduce la un numitor comun, apoi se vor adresa instantei doar pt a pronunta o hot de expedient, ar scuti ceva timp si bani.
daca se inteleg, nu are sens sa apeleze la mediere, merg direct la notar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer drept de proprietate teren -se poate face prin mediere? liveomars liveomars Mama are 2 surori,sora A care este vitrega (dintr-o alta casatorie a bunicii) si sora B.Bunicii au murit acum 7 ani,ele vor sa faca actele pe pamant,iar ... (vezi toată discuția)
Succesiune ioan50 ioan50 Acum mai mult de un an a murit tatal. A ramas mama. Pe moment, am hotarat cu fratii mei sa nu facem succesiunea dupa tatal, lasand mama sa foloseasca tot. Acum ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune verax4me verax4me Buna ziua, va rog a ma sfatui asupra aspectelor legate de iesire din indiviziune: Sunt 2 parcele extravilan / teren agricol cu suprafete de 3 ha si 5 ha. ... (vezi toată discuția)