avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Acum mai mult de un an a murit tatal. A ramas mama. Pe moment, am hotarat cu fratii mei sa nu facem succesiunea dupa tatal, lasand mama sa foloseasca tot. Acum ceva timp , mama a gasit o persoana caruia i-a donat tot ce avea ea in proprietate pe numele ei. Am hotarat ca sa incep actiunea de succesiune si impartirea drepturilor fiecaruia, pentru a nu aparea vreo discutie in viitor pe aceasta tema. Va rog sa-mi spuneti ce pasi trebuie sa parcurg pentru aceasta. Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
ioan50, utilizator
Prima recomandare este sa nu demarati aceasta actiune fara asistenta juridica calificata.

Altfel, in termeni generali, trebuie sa mergeti la un notar si sa solicitati deschiderea succesiunii.
Daca partile se prezinta si sunteti de acord asupra modului in care se imparte succesiunea, componentei, cotelor, etc .... dezbateti succesiunea la notar si incheiati acolo CM.
Daca se nasc discutii cu privire la compunerea masei succesorale, la modul de impartire, cote samd .... va trebui sa declansati un litigiu prin care sa investiti instanta competenta sa lamureasca aspecte contradictorii legate de dezbaterea succesiunii.
Dupa indeplinirea procedurilor notariale, daca aveti conflicte referitoare la masa succesorala si impartirea acesteia intre mostenitori, inainte de instanta, puteti incerca rezolvarea prin mediere. Un avantaj este ca daca ajungeti la acord, trebuie sa il supuneti notarului pentru legalizare sau instantei pentru consfintire si emiterea hotararii de expedient. Daca alegeti instanta pentru consfintirea acordului de mediere, taxele de timbru sunt la jumatate.
Parerea mea este ca informatia de mai sus nu corespunde realitatii intrucat art. 59/2 din Lege dispune asa:

Art. 592
Cererea adresată instanţei privind pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegerea părţilor rezultată din acordul de mediere se taxează potrivit legii.
ART. 11 din OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru

(1) Alte categorii de cereri se taxează după cum urmează:
a) cereri prin care părţile solicită instanţei pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegerea părţilor, inclusiv când este rezultată din acordul de mediere - 20 lei; în cazurile în care înţelegerea sau acordul de mediere priveşte transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la această sumă se adaugă 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru acţiunea în revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat. În cazul în care înţelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixă se adaugă 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Confirmare prin articol de lege mioara2012 mioara2012 Buna ziua. Am gasit pe net urmatoarele afirmatii: \\" Daca medierea partajului succesoral este procesuala, atunci cererea adresata instantei pentru ... (vezi toată discuția)
Mediere pentru partaj bunuri comune niculaucarmen niculaucarmen pentru o actiune \\" partaj bunuri comune\\" mai este necesara procedura de mediere??? (vezi toată discuția)
Taxa de timbru simonapauna2004 simonapauna2004 Buna seara!Daca ma poate ajuta cineva in legatura cu taxa de timbru daca o mai pot recupera.Dupa ce am terminat divortul,am bagat partajul in anul 2010 ,dar ne ... (vezi toată discuția)