Buna seara!Daca ma poate ajuta cineva in legatura cu taxa de timbru daca o mai pot recupera.Dupa ce am terminat divortul,am bagat partajul in anul 2010 ,dar ne am inteles pe cale amiabila si vreau sa stiu daca se mai pot recupera acei bani.Astept raspuns si va multumesc anticipat
Daca inainte de a introduce actiunea pentru partaj, ati fi apelat la procedura amiabila, atunci ati fi platit doar jumatate din taxa de timbru aferenta partajului. Odata introdusa actiunea de partaj judiciar, chiar daca intervine intelegerea amiabila a partilor, taxa achitata deja nu se restituie.
Dupa cum puteti citi in articolul de lege, numai atunci cand solicitati consfiintirea acordului de mediere printr-o hotarare de expedient (se da in camera de consiliu) aveti beneficiul platii de 50% din valoarea taxei calculate
OUG nr.80/2013 Art.11
(1)Alte categorii de cereri se taxeaza dupa cum urmeaza:
a)cereri prin care partile solicita instantei pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor, inclusiv cand este rezultata din acordul de mediere - 20 lei; in cazurile in care intelegerea sau acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la aceasta suma se adauga 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru actiunea in revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat. In cazul in care intelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixa se adauga 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5;