avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune

Buna ziua,

va rog a ma sfatui asupra aspectelor legate de iesire din indiviziune:
Sunt 2 parcele extravilan / teren agricol cu suprafete de 3 ha si 5 ha. Pentru aceste parcele avem drepturile de mostenitor 3 parti; prin urmare fiecare parte are dreptul la cate 1 ha din terenul de 3 ha si respectiv 1,666 ha din terenul de 5 ha.
Dorim sa iesim din indiviziune prin instanta, nu prin notariat si sa facem un partaj / intelegere de comun acord. Doua dintre parti doresc sa faca un schimb : partea A sa cedeze partii B 1 hectar din parcela de 3 ha si in schimb partea B ii cedeaza 1,666 ha partii A din terenul de 5 ha. Astfel partea A va ramane cu 3,33 ha din parcela de 5 ha si partea B va ramane cu 2 ha din parcela de 3 ha.
Deci daca toate partile cu drept de mostenitor sunt de acord, se poate face asa ceva prin partaj/intelegere in fata instantei la iesirea din indiviziune.
Ulterior fiecare parte isi va face cartea funciara daca va dori sa vanda terenul.

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: verax4me , utilizator 13:56, 15 August 2013
Este posibil sa incheiati o tranzactie privind modalitatea de partajare,instanta pronuntand o hotarare care va consfintii intelegerea dvs .Verificati toate optiunile la notar este posibil sa fie mai avantajos decat in instanta dpv financiar.
Pentru un partaj voluntar in afara cotelor stabilite prin certificatul de mostenitor ( A preda 1Ha din lotul 1 si primeste 1,66Ha din lotul 2) e necesara o expertiza topografica vizata de catre OCPI, cu propunere de atribuire de numere cadastrale in ordine cronulogica pentru a se putea fiecare nou posesor intabula, asa fel incat sa devina propietar.
Acest lucru se poate face si prin instanta costuri mai mici.
Daca exista deja certificate privind calitatea de mostenitor, puteti apela si la un mediator. Cu acordul de mediere mergeti fie in instanta, fie la un notar.Taxele de timbru sunt mai mici daca in instanta prezentati acordul de mediere.
Buna ziua,
in primul rand va multumesc tuturor pentru sfaturi !
Ca o concluzie, ordinea ar fi:
- expertiza topografica / raport cadastral realizat de un expert cadastral omologat de catre tribunal;
- acord de mediere semnat de cele 3 parti;
- in instanta, cu avocat.

Nota: taxa de 3% se plateste cand stabileste instanta, nu ? Nu inainte !

Rog confirmare si inca o data multumiri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, impreuna cu verisorii mei am un teren extravilan, ... Adriana68 Adriana68 Buna ziua, Impreuna cu verisorii mei am un teren extravilan, situat pe trei parcele, impartit aleatoriu, in sensul ca o bucata are 6000 mp, alta 6,4 ha, alta ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune mikaela8 mikaela8 ce acte imi trebuiesc pt o iesire din indiviziune pe cale judecatoreasca?si cam cat m-ar costa ,bani si timp?multumesc terenul se afla in ialomita si este ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru iesirea din indiviziune si pasi de urmat Vlad23 Vlad23 Pe un tiltu de proprietate al unui teren sunt inscrise 4 persoane diferite pentru fiecare fiind mentionata suprafata pe care o detine.Intrebarea mea este cum ... (vezi toată discuția)