avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune . Transmitere cote parti din mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune . Transmitere cote parti din mostenire

Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea speta:
1. care sunt cotele de drept in cazul unei mosteniri de pe urma unui parinte decedat?
Ma refer la cazul unei sotii supravietuitoare si a 2 copii.
2. Poate sotia supravietuitoare sa cedeze cota sa de mostenire catre unul din copii , daca nu s-a facut succesiunea?
3. Se poate face succesiunea daca unul dintre mostenitorii de drept nu este prezent?
4. Poate unul din mostenitori sa vanda un bun mostenit daca unul din ceilalti mostenitori nu este de acord?
5. Poate sotia supravietuitaore sa renunte la cota ce i se cuvine in favoarea nepotilor minori?
Va multumesc pentru raspunsuri
MIO
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 22:58, 20 Iunie 2014
1. soţul supravieţuitor are dreptul la 1/4 din moştenire , copiii impreuna culegand 3/4 din masa succesorala.
2. nu poatre sa cedeze cota sa fara succesiune. In cadrul dezbaterii succesiunii poate ceda cota sa dar aceasta se imparte tuturor mostenitorilor care o accepta , nu poate sa o cedeze doar unuia din cei doi copii. Daca doreste ca partea sa sa revina unuia singur, o poate vinde sau dona acestuia .
3. Prin notariat dezbaterea succesiunii se realizeaza cu prezenta (in buna intelegere) a tuturor mostenitorilor sau daca nu se pot prezenta personal acestia trebuie sa mearga la un notariat pentru a incheia o procura prin care pot imputernici o terta persoana sau pe un alt mostenitor pentru a-i reprezenta.
4. daca bunul mostenit este in indiviziune, nu poate instraina acel bun. Poate sa il instraineze doar cand s-a facut partaj voluntar prin care acel bun ii revine in intregime.
5.nepotii minori nu sunt mostenitori ai bunicului atat timp cat parintele cu drept de mostenire este in viata. Bunica nu poate renunta in acest caz la cota sa decat prin vanzare catre nepoti.
Dupa dezbaterea succesiunii, cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi transmisa catre un succesibil, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.

Transmiusiune dreptului de proprietate poate avea loc chiar daca nu este sistata starea de indiviziune prin partaj.

Dezbaterea succesorala, operatiune finalizata prin emiterea certificatului de mostenitor, care reprezinta titlu de proprietate, poate avea loc chiar daca o persoana nu este prezenta .( va exista o terta persoana, in calitate de mandatar, care sa reprezinte interesele coeredelui , conform procurii speciale ).

Instrainarea bunului indiviz, in materalitatea sa, poate fi facuta numai daca exista acordul de vointa al tuturor coproprietarilor, respectand regula unanimitatii.
( cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, prin act autentic, existand acordul de vointa al proprietarului ).

Succesiunea este deschisa prin moarte.


Asadar, orice pact asupra unei mosteniri nedeschise este lovit de nulitate absoluta .( copiii vor culege bunurile succesorala dupa deces parintilor sai ).



Multumesc pentru raspunsuri dar creaza un pic de confuzie.
La intrebarea "2. Poate sotia supravietuitoare sa cedeze cota sa de mostenire catre unul din copii , daca nu s-a facut succesiunea?

Dvs imi raspundeti -"Transmiusiune dreptului de proprietate poate avea loc chiar daca nu este sistata starea de indiviziune prin partaj"
Puteti va rog sa explicati ? De fapt se poate face transmisiunea unui drept de proprietate prezumtiv, daca nu exista deschisa o succesiune?
Multumesc

Succesiunea este succesiune si iesirea din indiviziune prin partaj este altceva. Nimeni nu poate transmite mai mult Decat are! Intai trebuie dezbatuta succesiunea, ca urmare a eliberarii certificatului de mostenitor, mostenitorii au cote parti ideale din mostenire. Acele cote parti ideale de mostenire se pot transmite prin donatie, vanzare sau partaj.
OpraM a scris:

Multumesc pentru raspunsuri dar creaza un pic de confuzie.
La intrebarea "2. Poate sotia supravietuitoare sa cedeze cota sa de mostenire catre unul din copii , daca nu s-a facut succesiunea?

Dvs imi raspundeti -"Transmiusiune dreptului de proprietate poate avea loc chiar daca nu este sistata starea de indiviziune prin partaj"
Puteti va rog sa explicati ? De fapt se poate face transmisiunea unui drept de proprietate prezumtiv, daca nu exista deschisa o succesiune?
Multumesc




Raspunsul la intrebarea 2 este clar " nu poate sa cedeze cota sa fara succesiune. In cadrul dezbaterii succesiunii poate ceda cota sa dar aceasta se imparte tuturor mostenitorilor care o accepta , nu poate sa o cedeze doar unuia din cei doi copii. Daca doreste ca partea sa sa revina unuia singur, o poate vinde sau dona acestuia . "

V-a indus in eroare creand confuzie ( pe buna dreptate ) divagatia doamnei avocat care nu a punctat clar si concis.

Alte discuții în legătură

Vanzare teren yulianaz81 yulianaz81 Buna ziua ,am si eu o intrebare ,tatal meu are 2 fratii si un teren in Ialomita pe care doreste sa-l vanda problema cea mai mare este ca unul dintre fratii nu ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate cu 4 mostenitori- unul nu doreste vanzarea anaabutoaiei anaabutoaiei As dori sa stiu daca intr.-un titlu de proprietate sunt patru mostenitori : se poate vinde proprietatea daca unul din ei un vrea acest lucru si un semneaza ... (vezi toată discuția)
Vanzare cota ideala din mostenire caradis caradis Buna ziua. Daca cumpar cota ideala dintr-o mostenire inainte de partajul succesoral , pot participa in proces in locul celui care a vandut. (vezi toată discuția)