avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... ABUZ INSTANTA
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

ABUZ INSTANTA

Supun atenţiei si dezbaterii pe forum următoarea situaţie pe care o consider un abuz din partea instanţei.
Am fost desemnat expert tehnic prin tragere la sorţi.
Instanţa de judecată refuză să-mi comunice:
1. numele părţilor din dosar si datele de contact ale acestora
2. obiectivele expertizei tehnice judiciare dispuse la care trebuie să răspundă expertul
3. suma stabilită cu titlu de onorariu provizoriu
4. suma stabilita cu titlu de cheltuieli provizorii
5. menţiunea că acest sume, au fost plătite în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare din care face parte expertul Judiciar
Fac menţiunea că instanţa se află în alt judeţ faţă de judeţul de reşedinţă al expertului.
În aceiaşi notă instanţa mă ameninţă cu amendă în cuantum de 500 lei, fapt pe care pe lângă încălcarea dispoziţiilor art.17, din Ordonanţa nr. 2/21.01.2000, îl consider un abuz.
Cum consideraţi că se poate proceda în asemenea situaţie?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:55, 15 Februarie 2013
Este ilegal ca instanta sa procedeze in acest mod avand in vedere ca expertul este obligat sa convoace partile cu confirmare de primire in caz contrar expertiza fiind nula.

De asemenea, trebuiesc puse in vedere obiectivele expertizei macar si pentru a putea aprecia expertul daca are sau nu competenta in domeniu (intamplandu-se ca uneori obiectivele sa exceada competentei propriu zise).

In plus, expertul nu este sclavul instantei pt a face o expertiza fara a cunoaste onorariul.

Fata de aceasta situatie faceti o adresa instantei si catre biroul local de expertiza pt a le aduce la cunostinta situatia.
Fiind vorba de expertiza in alt judet, instanta trebuie sa mentioneze inclusiv cheltuieli provizorii (aici intrand: cazare, deplasare, diurna), conform prevederilor art. 17 al.(1) din Legea nr. 208/ 11.11.2010 care aproba cu modificari si completari OG nr. 2/ 21.01.2000.
Adresa de numire a expertului trimisa de catre instanta de judecata trebuie sa contina toate elementele mentionate la art.17 al.(3) lit.a-i). din Legea nr. 208/ 2010.
Depuneti adresa dvs. catre instanta de judecata (prin care mentionati ca la desemnarea dvs. ca expert, nu au fost respectate prevederile art. susmentionat), la posta, cu confirmare de primire, in termen (cu minim 5 zile inainte de termenul de judecata, plus preventiv 4-5 zile pana ajunge adresa la dosar), pentru a nu exista motiv de amendare a dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Criteriile de intocmire a raportului de expertiza tehnica judiciara? ttira ttira Buna ziua, as dori sa stiu care sunt criteriile dupa care un expert parte intr-un litigiu intocmeste raportul de expertiza, adica ce anume ia in considerare, ... (vezi toată discuția)
Ce documente prezinta expertul? OvidiuDanut OvidiuDanut Va salut! Am studiat Ordonanta 2 / 2000 dar nu am gasit nimic in sensul acesta. Un expert desemnat de instanta pentru efectuarea unei expertize judiciare, ... (vezi toată discuția)
Plata esalonata expertiza bbdeea_26 bbdeea_26 Prin instanta am obtinut expertiza contabila la administratia blocului,pe care trebuie sa o achit eu.intrebarea mea este daca pot plat esalonat aceasta ... (vezi toată discuția)