avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2084 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Criteriile de intocmire a raportului de expertiza ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Criteriile de intocmire a raportului de expertiza tehnica judiciara?

Buna ziua, as dori sa stiu care sunt criteriile dupa care un expert parte intr-un litigiu intocmeste raportul de expertiza, adica ce anume ia in considerare, dupa ce se ghideaza cand face acel raport. In plus, as mai vrea sa stiu daca exista vreun articol care sa arate clar si expres faptul ca expertul judiciar parte este independent si ca nu poate fi influentat de catre avocatul partii care l-a desemnat.

Multumesc anticipat si toate cele bune!
Cel mai recent răspuns: ttira , utilizator 13:25, 19 Iulie 2012
Daca litigiul face obiectul unui proces si expertul in cauza este ori parat ori reclamant sau intervenient, nu poate intocmi raportul de expertiza . Doar instanta in mod aleatoriu poate numi un expert si poate defini obligatiile si cerintele ce se cer in intocmirea acelui raport.
Orice om are o latura subiectiva asa incat procedati la numirea uni expert neutru.
Activitatea de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara este reglementata prin OG nr. 2/ 21.01.2000, aprobata prin Legea nr. 156/ 18.04.2002, modificata si completata prin Legea nr. 37/ 13.03.2009, Legea nr. 178/ 13.05.2009, OG nr. 13/ 29.01.2010, Legea nr. 208/ 11.11.2010.
La art. 21 se mentioneaza capitolele pe care trebuie sa le cuprinda un raport de expertiza tehnica judiciara. Conform acestui articol expertul/ specialistul va avea in vedere: obiectul si intrebarile la care trebuie sa raspunda, va nominaliza materialul (legislatie/ bibliografie aferenta domeniului de specialitate a expertizei, utilizata in cadrul expertizei, documente existente la dosar, documente cerute de el si puse la dispozitie de parti in timpul desfasurarii expertizei, note cu explicatii date de parti la intrebarile puse de catre expert/ specialist, modul cum partile au participat la expertiza si au dat explicatii, operatiunile efectuate de expert/ specialist in timpul derularii expertizei, obiectiile partilor - dupa caz, analiza personala a obiectiilor partilor, etc.), in baza caruia a efectuat expertiza. Raportul se incheie cu concluzii care cuprind raspunsurile la intrebarile puse si parerea expertului/ specialistului asupra obiectivului expertizei.
Expertul desemnat de catre instanta/ procuror are obligatia sa convoace partile (nu si pe avocatii acestora), prin carte recomandata, cu dovada de primire (art. 208 CpC) mentionand data, ora si locul intalnirii.
Expertul/ specialistul este desemnat pentru efectuarea expertizei tehnice judiciare de catre instanta/ procuror, nu de catre una din partile in proces.
Una din partile in proces poate cere instantei/ procurorului un expert/ specialist observator din partea acesteia si daca i se aproba, respectivul expert/ specialist participa la expertiza.
Expertul/ specialistul titular sau observator, este independent, el nu depinde de avocati. Expertul/ specialistul poate fi recuzat (art. 204 din CpC), poate fi amendat cu amenda judiciara de catre instanta (art. 205 CpC), iar pentru nerespectarea dispozitiilor legale in vigoare, acesta raspunde material, civil sau penal, conform prevederilor OG nr.2/ 2000 art. 34. Expertul/ specialistul tehnic judiciar, vinovat de abaterile comise in exercitarea activitatii poate fi sanctionat de catre Biroul central de expertize tehnice judiciare conform prevederilor OG nr. 2/ 2000 art. 35, cu avertisment scris, cu suspendare pe o perioada de 3 luni - 1 an, cu retagerea calitatii de expert/ specialist tehnic judiciar.
Expertul/ specialistul tehnic judiciar este atestat de catre MJ si figureaza pe lista publica aflata pe site-ul MJ
Expertul parte trebuie sa-si expuna punctul de vedere asupra obiectivelor expertizei. Daca opinia expertului parte coincide cu cea a expertului oficial, expertul parte semneaza raportul de expertiza intocmit de expertul oficial. Daca opinia expertului parte este diferita de cea a expertului oficial acesta isi expune punctul de vedere intr-o anexa a raportului de expertiza intocmit de expertul oficial.
Toti expertii judiciari sunt indepedenti.
Va multumesc mult pentru promtitudine! Eu stiam art. din ordonanta, insa eram curioasa daca mai este si altceva pe langa ceea ce stiam eu, oricum este evident ca expertul judiciar chiar daca este numit de catre una din parti trebuie sa fie impartial si sa nu fie influentat de avocat!Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expert tehnic stors2002 stors2002 Sunt inginer in transporturi CFR din 1988 am avut mai multe functii momentan sef statie.si as vrea sa stiu cum pot deveni expert tehnic. (vezi toată discuția)
Abuz instanta OPREAS66 OPREAS66 Supun atenţiei si dezbaterii pe forum următoarea situaţie pe care o consider un abuz din partea instanţei. Am fost desemnat expert tehnic prin tragere la ... (vezi toată discuția)
Stabilirea valorii de piata teren razvan_1971 razvan_1971 Buna ziua, In anul 2006, intr-un proces de revendicare imobiliara, instanta a solicitat identificarea si stabilirea valorii de piata a unui teren ... (vezi toată discuția)