avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Recidiva?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Recidiva?

Buna seara!
cetateanul x a comis in urma cu mai multi ani, infractiunea de conducere fara permis...a executat ,in urma cu 6 ani, o condamnare de 1 an si 1/2 inchisoare
acum este trimis in judecata pt conducere sub influenta alcoolului
nu a cerut reabilitarea intre timp.......este vorba de recidiva postexecutorie? care sunt implicatiile agravante concrete in acest caz?in acest gen de infractiune,poate invoca culpa (pt a nu setine intentia,in vederea recidivei?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 02:08, 15 Februarie 2013
Chiar dacă cetăţeanul x nu a depus încă cererea de reabilitare judecătorească , termenul de reabilitare pare a se fi împlinit ,dacă executarea pedepsei s-a terminat în urmă cu 6 ani.În aceste condiţii, în opinia mea, nu se va reţine starea de recidivă postcondamnatorie.
Cât priveşte noua infracţiune comisă, nu se poate reţine culpa, deoarece nu prea conduce nimeni sub influenţa alcoolului din culpă, iar pedeapsa pentru această infracţiune se situează între 1 şi 5 ani închisoare.
Pentru reabilitarea judecatoreasca in cazul unei pedepse de 1 an si jumatate cu inchisoarea, termenul este de 4 ani si 9 luni. Termenul curge de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei.
1 an si jumatate, plus 4 ani si 9 luni, rezulta 6 ani si 3 luni.
Daca cea de a doua infractiune s-a petrecut in acest interval, se poate retine recidiva postexecutorie. Este corect modul acesta de calcul? De ce se calculeaza in modul acesta?
Calculul este corect, iar dacă noua infracţiune a fost săvârşită până la momentul împlinirii termenului de reabilitare , şi nu ulterior, atunci da, există starea de recidivă.Deci după cum noua infracţiune a avut loc înainte sau ulterior împlirii termenului, avem sau starea de recidivă.
Iniţial am crezut că recent aţi condus sub influenţa alcoolului, însă realizez că acum abia aţi fost trimis în judecată.
Exista recidiva si raspunde penal conform acestei institutii penale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se mai poate primii suspendare daca sunt recidivist? Claudiuclaudiuclaudiu Claudiuclaudiuclaudiu Buna ziua, in urma cu 6 ani am jefuit o banca si am primit o pedeapsa de 3.6 luni executare. In 2015 am fost eliberat iar acum, dupa 3 ani am comis doua ... (vezi toată discuția)
Calculul in cazul cererii de contopire sau a cererii de reabilitare maneageorge99 maneageorge99 Buna seara ! daca poate cineva sa-mi spuna cum se calculeaza perioadele,in cazul recidivei ,reabilitarii sau contopirii unor pedepse . Se tine cont de data ... (vezi toată discuția)
Cand se intelegere stare de recidiva? daca am facut o noua fapta ... Costinmudure11 Costinmudure11 Cand se intelegere stare de recidiva? Daca am facut o noua fapta care e pedepsita cu un an sau mai mult? Daca fapta este incadrata 1 luna 1 an, sunt in stare ... (vezi toată discuția)