avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct - motiv ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct - motiv anulare

Buna ziua,

Mama a primit de la bunica mea (mama ei - proprietar) prin act de vazare cumparare cu clauza de uzufruct acum cinci ani o casa. Nu este stipulata intretinerea batranei in contract. Insa desi parintii mei in toata aceasta perioada de cinci ani au locuit in Bucuresti, s-au dus la doua saptamanii la batrana, iar in rest o suna mama de 3 ori pe zi.
Batrana vrea anularea contractului pentru ca o verisoara i-a promis ca se va muta cu ea - o minte (nu scriu amanunte).

Motivele invocate in citatia primita de la judecatorie mi se par jicnitoare la adresa parintilor mei in conditiile in care vreme de cinci ani ingrijirea si sanatatea ei a fost principala lor preocupare, ca sa nu vorbesc de celelalte acuzatii care sunt de domeniul sf-ului.
Citez din citatia primita:
"Dupa incheierea contractului de v-c fiica mea nu a mai venit la mine, asa cum a promis, ca ma va ingriji pana la moarte, a venit de la incheierea contractului de doua ori si atunci erea suparata ca este departe si nu poate veni saptamanal, m-a lovit si mi-a atribuit cuvinte jocnitoare, s-a inscris la o religie neortodoxa (o secta) este plecata mereu in tara si nu are timp pentru ingrijirea mea, am fost de acord cu incheierea acestui act de v-c pentru ca sunt bolnava, nu am primit bani, suma trecuta in act este formala pentru achitarea taxelor la notariat
Solicit anularea contractului de v-c pentru ca am nevoie de ingrijiri medicale, voi depune acte medicale prin care instanta sa constate ca am o varsta de 85 de ani si ma deplasez cu greu.
Imi intemeiez actiunea pe dispozitiile art. 125, 1399, 1401 alin 2, 1402, 1405 si NCC. In cazul in care una din parti nu indeplineste indatoririle sale principale, celalata parte poate cere desfintarea contractului. art. 1254 din NCC."

Se poate solicita anularea unui act de v-c cu clauza de uzufruct cu o vechime de cinci ani pentru motivele de mai sus?

Multumesc anticiapt.
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
ContSters266112, utilizator
Cel mai recent răspuns: elena_es , utilizator 13:23, 16 Februarie 2013
In primul rand ,constat o lipsa de coerenta si anume la denumirea clauzei.
In titlul intrebarii mentionati clauza de uzufruct ,desi termenul legal este uzufruct viager.
in schimb, din continutul descrierii spetei, reise indirect ca ar fi vorba de o clauza de intretinere.
In primul rand trebuie sa va hotarati ce fel de clauza aveti inserata in contract.
Daca este totusi, o clauza de uzufruct viager, in aceasta ipoteza, se poate solicita rezilierea contractului pentru nerespectarea clauzei de uzufruct viager numai daca se tulbura posesia imobilului.
In ipoteza in care este ,totusi, vorba de o clauza de intretinere, de asemenea se poate solicita rezilierea contractului pentru nerespectarea obligatiei de intretinere asa cum a fost ea definita in contract. Pentru acest lucru sunt necesari martori care sa sustina ca nu se ocupa deloc de obligatia contractual asumata
Se poate merge si pe dol, insa acesta este foarte greu de demonstrat, dar nu neaparat imposibil.
Contractul incheiat este de uzufruct viager - imi cer scuze.
Am scris mai sus paragraful din citatie pentru ca mi se pare facuta in graba si neprofesionist. Motivele pentru care se solicita anularea contractului nu se potrivesc pentru un act de v-c cu clauza de uzufruct viager, ci pentru act de v-c cu clauza de intretinere.

Tinand cont de motivele de mai sus (pentru care se solicita anularea contractului) si de faptul ca este un contract de v-c cu clauza de uzufruct viager, care sunt sansele ca instanta sa accepte respingerea motivelor invocate pentru solicitarea anularii actului?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2013
ContSters266112, utilizator
Este hazardat a emite opinie in locul instantei de judecata care este suverana in solutionare
Solutia la actiune este conditionata de probele la dosar si de intampinarile partilor
Putin bun simt daca ai avea nu i-ai mai spune bunicii tale batrana.....puteai s-o numesti bunica dar asta dovedeste ce fel de caracter si educatie ai....Sper din suflet ca bunica ta sa aiba parte de o batranete linistita si cu multa sanatate...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager denisa maria denisa maria buna seara.Acum vreo cativa ani am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager cu bunicii mei.In tot acest timp m-am ocupat sa aiba ... (vezi toată discuția)
Decesul debitorului obligatiei de intretinere.....ce e de facut??? licamirela licamirela Buna seara! Va rog cu respect, daca ma puteti indruma in urmatoarea problema a unei batrane: Contract de v-c, vanzatori- batranii , cumparator- fiul, pretul ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager adryan81bz adryan81bz parintii mei au facut cu o bunica un contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager...in schimbul acestei transmisiuni bunica a cerut sa fie ... (vezi toată discuția)