avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua.
As dori o informatie si anume:exista o familie formata doar din sot si sotie,fara copii, iar ambii soti au frati. In cazul decesului unuia dintre soti cine-i mosteneste averea care e facuta in timpul mariajului.Am inteles ca si fratii persoanei decedate au o anumita cota din mostenire, chiar daca nu au ajutat la "formarea averii".
Multumesc anticipat!
cand unul din soti decedeaza , neavand copii, mostenirea se imparte intre sotul supravietuitor si colateralii privilegiati si ascendentii privilegiati ai acestuia . adica fratii si parintii defunctului.
Cotele sunt 1/3 sot si 2/3 fratii si parintii defunctului. Daca parintii defunctului nu mai sunt in viata 1/2 sot supravietuitor si 1/2 colateralii privilegiati.
@alv84

cota este de 1/2 pt frati daca nu exista parinti ai defunctului.... :-/

asa ca ideea e...alta...si total diferita.... B-)
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2013
ContSters250994, utilizator
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
In cazul in care sunt copii? Mostenirea se imparte intre sotul supravietuitor si copii, fara a intervenii alcineva, nu?
da. Mostenirea se imparte intre sot supravietuitor 1/4 si copii 3/4 impreuna.
Multumesc inca o data pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune - drepturile sotului supravietuitor Vasile75 Vasile75 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti o parere cu privire la o succesiune: Doi soti au trait impreuna 30 de ani si au facut avere (bunuri imobile si mobile) ... (vezi toată discuția)
Decesul unui sot in cadrul casatoriei cu separare de bunuri mia_delia mia_delia Buna ziua, ma intereseaza ce se intampla cu bunurile dobandite de un sot, dupa decesul acestuia, in cazul in care se opteaza pt regimul matrimonial cu ... (vezi toată discuția)