avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua.
As dori o informatie si anume:exista o familie formata doar din sot si sotie,fara copii, iar ambii soti au frati. In cazul decesului unuia dintre soti cine-i mosteneste averea care e facuta in timpul mariajului.Am inteles ca si fratii persoanei decedate au o anumita cota din mostenire, chiar daca nu au ajutat la "formarea averii".
Multumesc anticipat!
Da ... revin si arat ca ... ideea este partial aceeasi:

averea sotilor se imparte in jumatate: 1/2 revine sotului in viata, iar 1/2 partea sotului decedat se va imparti mostenitorilor

mostenitori sunt in acest caz: sotul supravietuitor si fratii defunctului (colaterali privilegiati)

intradevar, stimate utilizator mari-d, in mesajele anterioare (sterse) , eu am aratat cotele care revin mostenitorilor atunci cand pe langa sotul supravietuitor vin la mostenire atat ascendentii privilegiati (parintii defunctului) cat si colateralii privilegiati (fratii si surorile defunctului) adica 1/3 - sotul suprav. si 2/3 parintii si fratii

insa, in cazul dv. daca vin la mostenire doar sotul supravietuitor si fratii defunctului, atunci, cotele vor fi de 1/2 din masa succesorala

asa ... ca .... stimate utilizator Joha, ideea este ca .... ar trebui sa fim si noi putin altfel ... total diferiti ...
asa este doamna avocat..... :)
V am atras atentia pt ca in doua mesaje postate consecutiv ati sustinut aceeasi idee... gresita ....
de obicei eu nu scriu dupa alti useri fie ca sunt consultanti sau nu..daca vad ca raspunsul este corect si nu mai pot adauga nimic...
aici insa , probabil dintr o lipsa de neatentie, ambele raspnsuri nu erau intru totul corecte.... :) de aceea am simtit nevoia crectarii pentru ca userul sa nu plece cu o idee gresita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune - drepturile sotului supravietuitor Vasile75 Vasile75 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti o parere cu privire la o succesiune: Doi soti au trait impreuna 30 de ani si au facut avere (bunuri imobile si mobile) ... (vezi toată discuția)
Decesul unui sot in cadrul casatoriei cu separare de bunuri mia_delia mia_delia Buna ziua, ma intereseaza ce se intampla cu bunurile dobandite de un sot, dupa decesul acestuia, in cazul in care se opteaza pt regimul matrimonial cu ... (vezi toată discuția)