avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de donatie.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de donatie.

Un act de donatie poate fi anulat oricand (de catre donator) sau se anuleaza doar daca sunt trecute anumite clauze in momentul semnarii actului de donatie?
Cel mai recent răspuns: mari-d , utilizator 15:41, 15 Februarie 2013
Buna ziua!

Donaţia nu este valabilă atunci când cuprinde clauze ce permit donatorului să o revoce prin voinţa sa,ca atare este lovită de nulitate absolută donaţia care:
a) este afectată de o condiţie a cărei realizare depinde exclusiv de voinţa donatorului;
b) impune donatarului plata datoriilor pe care donatorul le-ar contracta în viitor, dacă valoarea maximă a acestora nu este determinată în contractul de donaţie;
c) conferă donatorului dreptul de a denunţa unilateral contractul;
d) permite donatorului să dispună în viitor de bunul donat, chiar dacă donatorul moare fără să fi dispus de acel bun. Dacă dreptul de a dispune vizează doar o parte din bunurile donate, nulitatea operează numai în privinţa acestei părţi.

Donaţia poate fi revocată pentru ingratitudine şi pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.

Deci, vorbim atat de nulitate, cat si de revocare. Donatorul are posibilitatea de a solicita instantei de judecata revocarea actului de donatie pentru cele doua motive de mai sus in anumite termene impuse de lege, insa nu sta in puterea sa sa anuleze actul de donatie, ci doar sa solicite instantei sa constate nulitatea (a se vedea cazurile a-d).

Numai bine!
Multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot ataca o donatie? olgastratulat5@gmail.com olgastratulat5@gmail.com Am donat o casa fratelui meu si soției lui fara nici un ban care au 2 copii.Fara nici o clauză.Cum pot ataca donația.? (vezi toată discuția)
Din coproprietar in proprietar 100% MugurAlex81 MugurAlex81 Buna ziua. Eu si mama mea suntem coproprietari pe un apartament. Mama mea doreste ca eu sa devin proprietar pe intreg apartamentul. Spuneti-mi va rog care este ... (vezi toată discuția)
Revocare donaţie bvlucretiu bvlucretiu Bună! Se poate revoca, anula un act de donaţie (de către donator) odată ce acesta a fost oficializat printr-un act notarial? Mai exact donatorul poate ... (vezi toată discuția)