Un act de donatie poate fi anulat oricand (de catre donator) sau se anuleaza doar daca sunt trecute anumite clauze in momentul semnarii actului de donatie?
Donaţia nu este valabilă atunci când cuprinde clauze ce permit donatorului să o revoce prin voinţa sa,ca atare este lovită de nulitate absolută donaţia care:
a) este afectată de o condiţie a cărei realizare depinde exclusiv de voinţa donatorului;
b) impune donatarului plata datoriilor pe care donatorul le-ar contracta în viitor, dacă valoarea maximă a acestora nu este determinată în contractul de donaţie;
c) conferă donatorului dreptul de a denunţa unilateral contractul;
d) permite donatorului să dispună în viitor de bunul donat, chiar dacă donatorul moare fără să fi dispus de acel bun. Dacă dreptul de a dispune vizează doar o parte din bunurile donate, nulitatea operează numai în privinţa acestei părţi.
Donaţia poate fi revocată pentru ingratitudine şi pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.
Deci, vorbim atat de nulitate, cat si de revocare. Donatorul are posibilitatea de a solicita instantei de judecata revocarea actului de donatie pentru cele doua motive de mai sus in anumite termene impuse de lege, insa nu sta in puterea sa sa anuleze actul de donatie, ci doar sa solicite instantei sa constate nulitatea (a se vedea cazurile a-d).
Revocare donaţie
bvlucretiu
Bună!
Se poate revoca, anula un act de donaţie (de către donator) odată ce acesta a fost oficializat printr-un act notarial?
Mai exact donatorul poate ... (vezi toată discuția)