avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajare dupa somaj!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajare dupa somaj!

Buna ziua, luna aceasta se termina somajul. Sunt insarcinata si doresc sa ma "angajez" pentru a nu pierde indemnizatia c c. Din ce zi pot incepe contractul de munca? Ultima zi de somaj este ultima zi din luna februarie. Trebuie neaparat ca norma sa fie intreaga pentru a beneficia de indeminzatie? Inainte de somaj am urmat o facultate + licenta, am inteles ca timpul de la facultate pana in somaj este acoperit?

In concediu prenatal se intra cu 2 luni inainte? Aceste doua luni sau cat timp este va fi descoperit, adica nu trebuie platit impozitul pe venit? E prima sarcina si prima data cand trebuie sa ma confrunt cu aceasta situatie, nu cunosc absolut nimic din regulile acestea.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 16:39, 15 Februarie 2013
Nu este nevoie sa va angajati, daca mai aveti max. 63 de zile pana nasteti. In acest sens veti putea beneficia de concediu de maternitate si apoi de CCC.

Din OUG 158/2005:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
(3) In situatiile prevazute la alin. (2), baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Din OUG 111/2010:

Art. 2. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
c) au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2013
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Sunt insarcinata doar in trei luni si jumatate. Trebuie sa ma angajez.
In acest caz, da. Puteti sa va angajati si cu fractiune de norma...
Va multumesc pentru raspuns. Dar tot nu stiu din ce moment trebuie sa ma angajez. La sfarsitul lunii se incheie somajul, din ce moment trebuie angajarea?
Vedeti aici un topic similar:

www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu anda_24 anda_24 Buna Am si eu o nelamurire,am lucrat 4 ani,iar apoi o luna jumatate am intrerupere pe cartea de munca dupa care am intrat in somaj (de 5 luni sunt in somaj) ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal ciucasica ciucasica Buna ziua, Sunt insarcinata si urmez sa nasc pe 1 ianuarie 2011. As vrea sa stiu cate zile din concediu prenatal, sunt obligata sa imi iau inainte de ... (vezi toată discuția)
Concediul pentru cresterea copilului daniela30 daniela30 lucrez in invatamant si pe 31.08.2010 se expira contractul de munca,sunt insarcinata in 2 luni,daca la data de 01.09.2010 nu ma angajez in invatamant,ce ... (vezi toată discuția)