Nu el acceseaza ilegal un sistem informatic, asa ca acele articole nu i se aplica lui. Stiu ca in Belgia oferirea de mijloace destinate spargerii sistemelor informatice se pedepseste cu trei ani de inchisoare. Banuiesc ca multe dispozitive de ascultare sunt patentate, si in acest caz o institutie ca OSIM-ul ar fi vinovata de publicarea modului de fabricare al unor astfel de dispozitive, deoarece toate patentele sunt publice. Dar daca ma gandesc bine, un program ca reaver este publicat pe Google Code, cu numele autorului real, ba chiar este inclus in repozitoarele Ubuntu si nu i-a facut nimeni nimic autorului, ca nu e el vinovat ca haxorii folosesc programul scris de el pentru a se conecta pe wifi-ul vecinului. El l-a facut in scop educativ.
Cu un cutit poti sa tai paine sau gatul unui om, dar nu inseamna ca ar avea vina fabricantul de cutite. Un judecator olandez a aplicat acest exemplu tehnologiei Kazaa si a decis ca nu tehnologia e vinovata de piraterie, ci utilizatorii programului. De exemplu, Ubuntu este oferit in mod oficial si prin torrents, iar a-l descarca prin torrents nu este piraterie.
Altfel "profesorul de spioni" a fost arestat si trimis in judecata, pentru vanzarea unui soft de ascultat telefoane mobile, vezi
[ link extern ]