1. Daca mi s-a intrat in calculator si sau facut poze la "My Computer" cu fisierele si marimea lor de catre politie sau providerul de internet fara acceptul meu sau ordin judecatoresc este aceast lucru legal?
Pentru perchezitia informatica este necesar un ordin judecatoresc. Analiza datelor aflate in entitatea informatica (computer-ul), se face doar dupa ce este ridicata de catre organele abilitate.
Daca este vorba de criminalitate informatica (ex:spargerea serverelor NASA) atunci intervin structurile DIICOT.
Sa fiu mai explicit :
Fiica mea s-a pomenit ca are un dosar penal din 2013 (citatia i-a venit ca MARTOR pe 06.03.2015 ,deci la doi ani dupa reclamatia facuta de nu stiu ce entitate). In acel dosar , apare reclamatia ca ar fi pus pe strong (retea calculatoare) 12 melodii ,incalcand astfel dreptul de autor. Tot acolo sunt si doua print screenuri cum erau puse melodiile in PC meu. Pe mine asta ma deranjeaza , cum au facut acele printuri fara acordul meu sau ordin judecatoresc? Si daca politistul poate pune la dosar acele probe ilegale dupa parerea mea? Plus ca asa cum a scris in declaratie suntem 6 persoane care folosim acest internet plus ca avem Wirles neparolat si 2 laptopuri pe wirles 2 tablete si toate pe acest abonament. pe numele ei dar adresa mea. MULTUMIRI anticipate pt. eventualele lamuriri date de cineva abilitat sau in domeniu.
Din ce inteleg, totul s-a petrecut intr-o retea nesecurizata, astfel ca oricine putea deschide un port sau mai multe. Un specialist poate sa intre pe anumite porturi, si de acolo mai departe, si in anumite conditii specifice, sa actioneze ca si administratorul device-ului, dar astfel procedeaza un haxor si nu un organ de cercetare.
De unde reiese din cercetare ca print-screen-urile sunt facute la postarea aflata pe calculatorul dvs.? Care sunt elementele de identificare ale computerului dvs.?
Oriunde ne plimbam in retea ramane un trace, astfel ca se poate identifica care este entitatea de pe care s-a postat (dintre cele 2 laptop-uri si cele 2 tablete), dar nu se poate dovedi si care dintre este persoanele cu acces la calculatorul open, era in fata computerului si a postat. Cele 2 laptop-uri si cele 2 tablete au o "carte de identitate fiecare (IP), deci se stie sigur de pe ce device a fost facuta postarea.
Fiica dvs. fiind titularul de contract, este primul suspect "in ochii" organelor de cercetare, astfel ca va recomand ca sa consultati un specialist si sa aveti in vedere si angajarea lui. Avocatul va sti ce strategie sa abordeze pentru a dovedi nevinovatia fiicei, cat si cum sa solicite informatii privind obtinerea probelor din dosarul penal.
De unde reiese din cercetare ca print-screen-urile sunt facute la postarea aflata pe calculatorul dvs.? Care sunt elementele de identificare ale computerului dvs.?
1. Tot nu am inteles daca acele printuri sunt legale (nu a venit nimeni cu ordin sa faca acele printuri si sunt facute de cei cu reclamatia).
2. Elementele care leaga PC de dosar sunt acele printuri cu o adresa de utilizator dar care era candva la Gmail-ul meu (deci era o adresa de Email) si IP-ul care este dinamic ,dar luat de la RDS (spune politistul) dintr-o baza da date de acum 2 ani
Cei care au facut reclamatia, au gasit postarea nu pe calculatorul dvs. ci pe internet. In consecinta au facut printurile respective si apoi plangerea penala. Organele de cercetare au solicitat informatii provider-ului de internet si asa au ajuns la dvs.
In "My computer" putea intra oricine rau intentionat, in conditiile descrise in postarile anterioare, din moment ce wireless nu era neparolat.
Ramane in sarcina dvs., sa dovediti ca acum 2 ani, fiica se afla in momentul postarii in alta parte decat in fata calculatorului.