avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Proba electronica obtinuta ilegal
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Proba electronica obtinuta ilegal

1. Daca mi s-a intrat in calculator si sau facut poze la "My Computer" cu fisierele si marimea lor de catre politie sau providerul de internet fara acceptul meu sau ordin judecatoresc este aceast lucru legal?
Ultima modificare: Marți, 10 Martie 2015
emilot66, utilizator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 04:47, 13 Aprilie 2016
1. Firmele care depisteaza pirateria informatica nu au dreptul sa faca hack la calculatoarele altora, deoarece in acest mod comit ei insisi o infractiune, legea nu permite cetatenilor sa sparga calculatoarele altora, indiferent de ce motiv ar invoca.

2. SRI, Ministerul Public, Politia, au dreptul sa faca hack in conditiile legii (adica daca au permisiune legala de a face asta sau mandat, daca e prevazut ca trebuie cerut mandat).

3. Firmele care depisteaza pirateria fac printscreen cu datele care ajung la ei, si anume IP-ul si ce descarca sau ofera spre descarcare acel IP. Numele dosarului si marimea fisierelor partajate nu sunt secrete, deci pot fi pur si simplu obtinute din programul de depistare a pirateriei, fara a fi nevoie sa va sparga calculatorul.

4. Daca firmele respective au facut plangere penala, Politia sau Ministerul Public pot recurge la perchezitionarea calculatoarelor respective, in cautare de probe. Deci, daca firma a facut plangere ca a fost partajat CD-ul cutare si el a fost intr-adevar gasit pe discul dur inspectat de politisti, atunci e dovada suficient de puternica pentru a trimite in judecata. Perchezitionarea poate fi directa (cu venit la usa) sau facuta prin internet (prin spargerea calculatorului). In ambele cazuri ar fi nevoie de mandat.
1. Deci acele printuri nu sunt valabile pt. ca sunt depuse de reclamant , HACK-uite cum spuneti dvs. Simplu DA sau NU ?
2. La data plangerii (comiterii faptei cum spun ei) fata era minora ce i se poate intampla ?
3. Din 6 persoane cate suntem in casa ,ei ar trebui sa dovedeasca clar cine afost in fata PC in acel moment . DA sau NU ?
Multumesc mult tuturor pt. contributie.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Martie 2015
emilot66, utilizator
In primul rand trebuie sa va lamuriti cine a facut acele printscreenuri si cum. Nu mi se pare ca v-ar fi clar acest lucru. In orice caz, incercarea moarte n-are, asa ca puteti cere judecatorului sa nu accepte probele respective.

Minorii peste 16 ani raspund penal daca au discernamant, altfel raspund civil parintii.

Da, corect, nu este dovedita identitatea faptasului.
Puteti sa cereti sa explice de unde, cum, etc. au ei acele print-scree-uri.
Poate vine cam tarziu: WiFi neparolat e o aparare buna in drept penal si proasta in drept civil. In drept penal trebuie demonstrat faptul ca un anume individ este vinovat in mod personal si fara dubiu asupra identitatii sale. In civil titlularul abonamentului la internet este responsabil, cu exceptia anumitor cazuri de neimputabilitate (hacker, virus, etc.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ip meu folosit de altcineva  A ionel A ionel va rog sa-mi raspudeti si mie la urmatoarea problema: Am fost chemat la scoala unde invata copii mei intrucat sa constatat ca de pe calculatorul meu a fost ... (vezi toată discuția)
Frauda pe internet 2008 shakur shakur Buna ziua, astazi, 8 iulie 2008, am primit o vizita neasteptata la firma din partea S.I.F.D.G.P.M.B.. Se pare ca in luna decembrie, am folosit renumitul ... (vezi toată discuția)
Cum am ajuns urmarit penal si complice la infractiuni prev. de legea 8/1996, fara sa fiu vinovat PC15 PC15 Totul a inceput cu primirea unei instiintari pentru ridicarea corespondentei de la Parchetul de pe langa Judecatorie, in legatura actele aferente dosarului ... (vezi toată discuția)