avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... somaj si pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

somaj si pensie de urmas

Am nevoie de un raspuns sigur ca sa nu fac o greseala. Beneficiez de o pensie de urmas de 350 lei cu toate ca muncesc cu carte de munca, salriul fiind pe cartea de munca de 1600 lei, acum sunt in perioada de preaviz si as vrea sa-mi bag dosarul pentru somaj si as vrea sa stiu daca pot primi si somaj si pensia de urmas, pensia fiind de 350 lei. Am intrebat la casa de pebsii si mi-au spus ca nu le pot primi pe amandoua si am intrebat si la somaj si mi-au spus ca daca pensia e mai mica de 500 lei pot primi si una si alta. Va rog sa ma ajutati!!!! Multumesc.:">
Cel mai recent răspuns: georgiana1202 , utilizator 18:02, 17 Februarie 2013
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.

5. - Din textul de lege de mai sus reiese ca puteti obtine venituri pana in 500 lei lunar dar numai din activitatile de PFA, I.I. sau I.F.
- Pensia de urmas este un venit care nu face parte din cele realizate din activitati autorizate.

6. Deoarece indemnizatia de somaj va fi mai mare decat pensia de urmas (de 350 lei) puteti solicita suspendarea platii pensiei de urmas pe perioada cat beneficiati de indemnizatie de somaj si dupa incetarea platii indemnizatiei de somaj solicitati reluarea pensiei de urmas.

7. Intrebati totusi si la Agentia de Somaj in ce baza legala puteti cumula pensia de urmas cu indemnizatia de somaj, nu de alta dar daca va aproba asa ceva si apoi constata ca este ilegal va pune sa restituiti indemnizatia de somaj (chiar daca este vina Agentiei de Somaj).

Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc frumos, sper sa se lamureasca si ei pentru ca am primit doua raspunsuri complet diferite, unul de la casa de pensii si unul de la somaj:(
Potrivit art. 118 din Legea nr. 263/2010, in vigoare de la 1 ianuarie 2011, puteti sa cumulati pensia de urmas cu veniturile provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie. Situatiile pentru care asigurarea este obligatorie sunt prevazute la art. 6 din Legea nr. 263/2010.

Art. 118. – (1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).

Art. 6. – (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
....
1. Cei de la Casa de Pensii au partial dreptate deoarece pensia de urmas poate fi cumulata cu orice alt venit.

2. - Dar Legea 76/2002 (din care v-am citat) spune altceva si de aceea rezolvarea problemei este la Agentia de Somaj.
- Puteti sa puneti intrebarea si la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) pe e-mail, la: [ link extern ]
- Daca aveti bunavoita va rog sa ne postati si noua raspunsul primit, poate mai ajutam si pe altii care sunt intr-o asemenea situatie.


@freeelis

1. Art.6(1), pct.III din Legea 263/2010 spune ca somerii indemnizati sunt asigurati la pensie dar nu ca poate cumula pensia de urmas cu indemnizatia de somaj.

2. Art.118 din aceeasi lege spune ca se poate cumula pensia de urmas cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie (si aici as zice ca ai drepate daca nu ar fi precizarile din Legea 76/2002) dar indemnizatia de somaj nu este un venit ci un ajutor oferit de stat celor care si-au pierdut temporar locul de munca.



Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Daca coroboram cele doua texte de lege art.118 si art.6 din legea nr.76/2002 rezulta ca se poate cumula pensia de urmas cu indemnizatia de somaj ...

Art. 118 dispune ca se poate cumula pensia de urmas cu veniturile provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie. Iar situatiile pentru care asigurarea este obligatorie sunt prevazute expres la art. 6 din Legea nr. 263/2010.

Alte discuții în legătură

Pot pierde pensia de urmas daca sunt angajata? silviasil silviasil Buna ziua. pot pierde pensia de urmas daca sunt angajata? lucrez cu jumatate de ora ,venitul realizat este de 500 de lei brut.:rtfm: mai este in vigoare legea ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas+ somaj alina2222 alina2222 Buna seara!In urma cu o luna am terminat clasa a12-a si as vrea sa stiu daca este posibil sa primesc indemnizatia de somaj,pe langa pensia de urmas,avand in ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas si indemnizatie de somaj? Mviorica Mviorica Buna ziua. Daca am o pensie de urmas in valoare de 350 RON mai pot beneficia si de somaj? Mentionez ca am absolvit in 30 iunie facultatea. Va multumesc! (vezi toată discuția)