avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu minor

Buna seara, as dori sa ma puteti sfatui in privinta luarii unei decizii. Am sa fac un sumar al situatiei reale. Sunt casatorita din 2011 la sfarsit, din casatoria noastra a rezultat copilul minor in varsta de 11 luni. Relatia de 10 ani cu sotul meu nu a fost niciodata fericita, acum dupa nasterea copilului totul s-a schimbat. Parca vad alt om. Dupa vreo 4 incercari de du - te - vino, ne-am tot desparti, am depus la instanta cerere de divort, am renuntat la ea ( este inca in termen de recurs ), sotul meu si-a gasit "linistea" intr-o relatie virtuala cu o domnisoara, si atunci cand l-am prins a spus ca doreste sa divortam. Eu nu am avut acces la acele conversatii decat 3 minute, exact cat imi era necesar sa vad realitatea. Bun....., am hotarat sa divortam la notariat. Am cazut de acord asupra mai multor aspecte, doar ca eu imi doresc custodia exclusiva a minorului. Copilul este dependent de mine, este viata mea si cunoscandu-l pe el sunt sigura ca mi-ar crea multe probleme. la notariat se poate cere asa ceva ? Doresc sa specific ca eu in prezent sunt la Master si iau doar indemnizatia si alocatia de la stat, nu am casa unde pot locui cu copilul. In urma deciziei am cazut de comun acord asupra 2000 lei pensie alimentara pentru a reusi sa inchiriez un imobil. Sotul era cel care intretinea casa, chiria, intretinerea etc. Intrebarile mele sunt :
- pot obtine custodia exclusiva prin acord ( el este de acord ) ?
- imi poate crea probleme aceasta lipsa nesuficienta a veniturilor ?
- in momentul in care se va face ancheta sociala ma va gasi tot la domicilul comun ( apartament 2 camere inchiriat de amandoi ), pot depune dupa reinstalare intr-un alt apartament noiile date ?

Sper sa acordati atentie probleme mele si sa-mi raspundeti.

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 13:27, 18 Februarie 2013
Daca faceti divortul la notar rezolvati.
La instanta poate fi mai complicat in cazul dvs.
Atat divortul, cat si toate aspectele accesorii divortului se pot rezolva prin mediere. Daca cel care va deveni curand fostul dvs. sot este de acord sa obtineti custodia exclusiva a copilului va fi cu atat mai simplu. Prin acordul de mediere pot fi decise in consecinta divortul, un eventual partaj al bunurilor, custodia copilului, numele pe care il veti purta dupa divort, sprijinul material pe care sotul il va acorda in continuare copilului, domiciliul acestuia, etc., practic tot ce implica divortul. Prin acest acord nu este nevoie de ancheta sociala, este decizia exclusiva a celor doi parinti. Costurile vor fi mult mai mici, ca si stresul sau nivelul de expunere publica. Incercati sa luati in calcul si aceasta varianta.
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Intelegerea intre parinti nu-i suficienta, in toate cazurile se face ancheta psihosociala, totusi nu sunt probleme cu veniturile si cu locuinta, nu sunteti obligata sa va mutati pana in divort , doar ca sa aratati unde veti locui.
In opinia mea, cu autoritatea parinteasca va fi mai greu, ea se exercita in comun de ambii parinti, iar numai pt motive temeinice instanta decide ca numai un parinte sa exercite autoritatea parinteasca.
daca nu vaiitelegeti pe absolut toate aspectele NU puteti divorta la notar. doar prin instanta. sfatul meu este sa depuneti actiune si , pe urma sa incercati sa faceti o trenzactie judiciara . este mult mai sigur sa aveti o hotarare judecatoreasca care odata definitiva si irevocabile nu mai poate fi atacata vreodata. pe cand un act notarial da.
consultati un abvocat la cazul in speta sa va ajute cu tranzactia si rezolvati repede.
In cazurile in care parţile ajung la o intelegere cu privire la desfacerea casatoriei si la toate aspectele accesorii, intelegere materializata intr-un acord de mediere, acestea se vor putea infatisa la judecatorie, in camera de consiliu, pentru a solicita pronuntarea unei hotarari (de expedient) care sa consfinteasca intelegerea lor.

Procedura de judecata se va desfasura cu celeritate, instanta putand renunta la dispunerea anchetei sociale, luand act de intelegerea parintilor in privinta viitorului copiilor. Nu e o garantie absoluta, ramane o problema discutabila, aflata la latitudinea judecatorului. Practica este neunitara in acest sens. Iata mai jos o serie de cazuri in care incredintarea minorilor s-a dispus fara o ancheta sociala, doar in baza acordurilor de mediere. Lista nu este limitativa, sunt doar cateva exemple.
Sentinta civila 2387/2011 – Judecatoria Brasov (dosar nr. 32981/197/2010)
Sentinta civila 750/2011 – judecatoria Craiova (dosar 20050/215/2010)
Sentinta civila 1983/2011 – judecatoria Craiova (dosar 220/215/2011)
Sentinta civila 5834/2010 – judecatoria Braila (dosar 3916/196/2010)
Sentinta civila 6192/2010 – judecatoria Braila (dosar 10922/196/2010)
Sentinta civila 760/2010 – judecatoria Focsani (dosar 15860/231/2010)
Sentinta civila 1274/2011 – judecatoria Iasi (dosar 37833/245/2010)
Sentinta civila 743/2011 – judecatoria Satu Mare (dosar 821/296/2011)
Sentinta civila 1460/2011 – judecatoria Satu Mare (dosar 1594/296/2011)
Sentinta civila 226/2011 – judecatoria Ineu (dosar 671/246/2011)

In opinia mea, instanta nu are de ce sa mai ceara efectuarea anchetei sociale, cata vreme parintii se inteleg asupra tuturor aspectelor ce privesc minorul.
Prin instituirea anchetei sociale, se pleaca de la prezumtia ca parintii sunt incapabili sa hotarasca cu privire la propriii lor copii sau in interesul acestora. Ancheta sociala in cazul unui acord de mediere mi se pare in disonanta cu prevederile Legii medierii. Din pacate insa, parerile sunt impartite, iar legea insuficient de clara, atata timp cat exista prevederi contradictorii.
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2013
mediator_comeaga, utilizator

Alte discuții în legătură

Ancheta autoritatea tutelara Ramona1982 Ramona1982 In cazul unui divort cu minori se mai face control din partea autoritatii tutelare la domiciliul mamei sau a tatalui pentru a se vedea daca indeplineste ... (vezi toată discuția)
Custodie minor din concubinaj prin mediere herminast herminast Este vorba despre un copil de 14 ani, fata, care doreste sa studieze la tatal ei in SUA, cetatean roman rezident acolo dar care vine in tara destul de des. ... (vezi toată discuția)
Divort prin mediere cu probleme andrufl andrufl Buna ziua! Eu si sotul meu am hotarat de comun acord sa divortam. Avem un copil minor, asa ca ne-am dus la un mediator, sperand sa trec mai usor peste ... (vezi toată discuția)