Tipul echipamentului de lucru si modalitatea de acordare a acestuia sunt prevazute in Regulamentul intern al societatii sau in contractul individual de munca.
Daca va referiti la echipamentul individual de protectie (EIP), acordarea acestuia este reglementata de HG 1048/2006.
Asfel, condiţiile de utilizare a echipamentului individual de protecţie, în special durata purtării, sunt determinate în funcţie de gravitatea riscului, frecventa expunerii la risc, caracteristicile postului de lucru al fiecărui lucrator şi de performanta echipamentului individual de protecţie.
Echipamentul individual de protecţie se distribuie gratuit de angajator, care asigura buna sa funcţionare şi o stare de igiena satisfăcătoare prin intermediul întreţinerii, repararii şi inlocuirilor necesare.
Înainte de a alege echipamentul individual de protecţie, angajatorul trebuie sa evalueze dacă echipamentul individual de protecţie. Aceasta evaluare cuprinde:
a) analiza şi evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate prin alte mijloace;
b) definirea caracteristicilor pe care trebuie sa le posede echipamentul individual de protecţie pentru a fi eficace impotriva riscurilor prevăzute la lit. a), luându-se în considerare orice riscuri pe care le poate crea echipamentul în sine;
c) compararea caracteristicilor echipamentului individual de protecţie disponibil cu caracteristicile prevăzute la lit. b).
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Echipamentul individual de protectie se achizitioneaza de la firme care detin dupa caz, autorizatia de confectionare materiale, de confectionare sortimente de EIP, de comercializare, de ignifugare, etc. emisa de catre ITM/ inspectia muncii/ pompieri.
EIP care se achizitioneaza trebuie sa poarte vizibil si nedetasabil, eticheta CE, sa fie insotit de certificat de calitate pentru material si pentru sortimentul livrat, de declaratie de conformitate pentru tipul de EIP livrat si pentru materialul de confectie.