avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Tratament cheltuieli
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Tratament cheltuieli

Care este tratamentul corect al cheltuielilor, din punctul de vedere al determinarii impozitului pe profit si al respectarii principiului independentei exercitiilor pentru urmatoarea situatie:
- o firma de constructii primeste facturi de la subantreprenori in luna ianuarie 2013 pentru lucrari pe care acestia le-au executat in decembrie 2012. Situatia de lucrari a fost semnata si acceptata de beneficiar (adica de firma de constructii) in luna ianuarie, luna la care este emisa factura.
Firma de constructii e emis factura catre beneficiarul final in luna decembrie 2012, factura care a inclus si situatiile de lucrari executate de subantreprenor.
In concluzie: facturile primite de la subantreprenori in luna ianuarie reprezinta cheltuieli aferente anului 2012 sau 2013? Cand se conteaza in 628: in ianuarie 2013 sau in decembrie 2012?
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 16:13, 18 Februarie 2013
Buna ziua,

Din punct de vedere contabil, cheltuielile si veniturile se inregistreaza in perioada din exerciţiului financiar la care se refera, indiferent de data încasării veniturilor sau data plăţii cheltuielilor, as mai adauga indiferent de data la care are loc facturarea acestora. Deasemenea in acest punct de vedere trebuie sa fie o corelatie a veniturilor cu cheltuielile efectuate in scopul obtineriui acestora.
Din punct de vedere fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile.

Fata de cele de mai sus, consider ca veti inregistra cheltuiala aferenta veniturilor facturate in anul 2012, in decembrie 2012, indiferent de faptul ca ati primit factura cu luna ianuarie 2013. Inregistrarea cheltuielilor in contul 628 se face in contrapartida cu 408 Furnizori facturi nesosite.

Numai bine
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2013
CONTABIUM, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura emisa in luna ianuarie 2013 se poate inregistra in decembrie 2012 carasclaudiu carasclaudiu Buna ziua! Am o situatie si anume aceea ca am primit dispozitie sa inregistrez facturi emise in ianuarie si februarie 2013 in evidenta contabila a lunii ... (vezi toată discuția)
Stornarea unei facturi de anul trecut proverex proverex Am emis o factura anul trecut care nu mi s-a platit Beneficiarul doreste sa stornez factura de anul trecut si sa fac alta anul acesta cu o alta valoare mai ... (vezi toată discuția)
Nelamurire tva alinutza81_23_11 alinutza81_23_11 Buna ziua , Am o problema, sunt incepatoare in ceea ce priveste contabilitatea , si am o nelamurire.... #-o Am o factura , in care s-au stornat niste ... (vezi toată discuția)