avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum devin asigurat sau coasigurat?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum devin asigurat sau coasigurat?

Buna ziua!

Va rog sa imi spuneti cum trebuie procedat in urmatoarea problema:

Am fost asigurat al CASMT (Casa de Sanatate a Ministerului Transporturilor) pana in august 2012.
In perioada august 2011 - august 2012 am fost in somaj avand indemnizatie de somaj.

Din septembrie 2012 nu am nici un venit, nici un serviciu.
In aceste conditii ce trebuie sa fac pentru a avea calitatea de asigurat al CASMT?

Ce suma trebuie sa platesc si cat timp?
Unde trebuie sa ma adresez pentru a achita asigurarea de sanatate?

In prezent locuiesc cu parintii mei pensionari. Nu sunt casatorit.

Va multumesc mult.

Cu stima,
Liviu Gheorghe
Cel mai recent răspuns: LiviuGheorghe , utilizator 19:18, 27 Februarie 2013
1. Trebuie sa platiti contributia la sanatate de 5,5% aplicata la salariul minim pe economie, adica 750 x 5.5% = 41 lei.

2. Mergeti la Fisc si va spune cum puteti plati aceasta contributie.
LiviuGheorghe a scris:

Buna ziua!

....
In aceste conditii ce trebuie sa fac pentru a avea calitatea de asigurat al CASMT?

Ce suma trebuie sa platesc si cat timp?
Unde trebuie sa ma adresez pentru a achita asigurarea de sanatate?
.....

Va trebui sa incheiat un contract de asigurare cu Casa de Asigurări de Sănătate a Ministerului Transporturilor Constructiilor si Turismului.

OUG nr. 125/2011 privind modificarea Codului fiscal, prevede ca incepand cu data de 01 iulie 2012, competenta de administrare a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice va reveni ANAF.
Astfel, incepand cu data de 01 iulie 2012, persoanele fizice vor achita contributiile sociale intr-un singur loc, la ANAF.
Va rog sa-mi spuneti care este legea care prevede ca trebuie sa platesc asigurarea in cazul in care NU AM NICI UN VENIT, NICI SERVICIU, NICI FAMILIE CARE SA MA SUSTINA FINANCIAR ? Parintii sunt pensionari si nu ma pot ajuta cu bani in aceasta situatie. Au pensiile destul de mici.
Va multumesc pt raspuns.
1. Este vorba de Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

2. Dar legea nu va obliga sa va asigurati, ea spune doar ca numai persoanele asigurate pot beneficia de serviciile medicale publice.
Va multumesc pt raspuns. Mai am insa o neclaritate.
Daca vreau sa devin asigurat din luna martie 2013 legea ma obliga sa platesc asigurarea si din urma, adica pe perioada septembrie 2012 - februarie 2013 (pe perioada cat nu am fost asigurat)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata retoactiva a cotizatiei fondului de sanatate DorotheaP DorotheaP Necontribuind la Fondul de Sanatate si implicit nebeneficiind de serviciile medicale finantate de acesta, pentru a incheia un contract de asigurare de la ... (vezi toată discuția)
Plata cass pe 5 ani in urma acatanas acatanas Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: din anul 2002 pana in prezent sunt angajata cu CIM la o firma unde mi s-au platit regulat toate contributiile ... (vezi toată discuția)
Plata cas persoane fara venit care au detinut firma in trecut andrei88843 andrei88843 Buna ziua, cu cate zile in urma am decis sa redevin asigurat CASMB, dar am avut o surpriza la momentul realizarii calculatiei. Situatia mea: In ultimii 7 ... (vezi toată discuția)