avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunurile obtinute in timpul concubinajului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunurile obtinute in timpul concubinajului

Buna seara,

Va deranjez cu o problema care il macina pe tatal meu. Dupa divortul de mama, a locuit intr-o casa batraneasca alaturi de o femeie, timp de 8 ani.
In acest timp a achizitionat 2 ha de teren si un automobil in valoare de 7k de euro + investitii in casa - reparatii, mobila, electrocasnice etc. Sa zicem in total 15k de euro.
Totul a fost cumparat cu banii lui, pe spinarea lui, pe baza unei intelegeri tacite in care doar mancarea si cheltuielile curente erau la comun. Singurele contributii ale acestei femei au fost de ordin casnic si niste ajutor la momentul recoltatului pamantului (pt care a fost remunerata de tata, conform tarifelor pietei).

Sper sa nu schimbe cu nimic lucrurile, dar dupa 5 ani, a avut loc o casatorie religioasa.

Acum cateva luni au facut un act de mana prin care ea si-a scris toate bunurile pe care le-a adus in casa in decursul acestor ani (electrocanice mici - gen sandqichmaker, farfurii si alte lucruri marunte), spunand ca nu are pretentii asupra casei, dar omitand bunurile amintite in al 2lea paragraf, care au fost achizitionate in timpul concubinajului. Ulterior, a spus ca vrea sa ia jumatate din acestea.

Sper ca este cineva binevoitor sa ma ajute, eventual si contra-cost. Am fost la 3 avocati si fiecare a spus altceva (unul ca nu sunt pretentii, unul ca are dreptul la 50%, unul ca are dreptul la un procent), iar de atunci a intrat o depresie.

Va multumesc anticipat!

Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2013
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:09, 19 Februarie 2013

. Dupa divortul de mama, a locuit intr-o casa batraneasca alaturi de o femeie, timp de 8 ani.

In acest timp a achizitionat 2 ha de teren si un automobil in valoare de 7k de euro + investitii in casa - reparatii, mobila, electrocasnice etc. Sa zicem in total 15k de euro.
Totul a fost cumparat cu banii lui, pe spinarea lui, pe baza unei intelegeri tacite in care doar mancarea si cheltuielile curente erau la comun. Singurele contributii ale acestei femei au fost de ordin casnic si niste ajutor la momentul recoltatului pamantului (pt care a fost remunerata de tata, conform tarifelor pietei).

Bunurile au fost dobandite inaintea casatoriei, prin urmare , acestea au calitatea de bunuri proprii.

Bunurile dobandite in timpul relatiei de concubinaj , in situatia expusa de dumneavoastra, nu vor fi supuse partajarii
( nu au calitatea de bunuri comune - coachizite ).

Nu este aplicabil regimul matrimonial, ce caracterizeaza proprietatea comuna devalmasa, care cuprinde bunurile dobandite de soti, de la data incheierii casatoriei.

Daca bunurile au fost achizitionate pe numele lui, tatal e singurul proprietar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi dobandite in urma concubinajului alina.livia alina.livia Are vreun drept, fostul concubin, avand in vedre ca am locuit impreuna din anul 2006 in apartamentul achizitionat de mine in anul 2002?. El spune ... (vezi toată discuția)
Partajare dupa concubinaj de 10 ani alecu1968 alecu1968 Daca am stat cu o femeie 10 ani si in timpul asta s-a cumparat o casa ....Casa e trecuta pe numele femeii...Am ceva si eu din casa??? (vezi toată discuția)
Ce drepturi am daca am trait in concubinaj 13 ani? ginacom ginacom Buna dimineata! Cea mai buna prietena a mea este impreuna cu asa zisul sot de 13 ani.Sunt o familie obisnuita:si-au construit o casa impreuna,au dobandit mai ... (vezi toată discuția)