avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce drepturi am daca am trait in concubinaj 13 ani?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce drepturi am daca am trait in concubinaj 13 ani?

Buna dimineata! Cea mai buna prietena a mea este impreuna cu asa zisul sot de 13 ani.Sunt o familie obisnuita:si-au construit o casa impreuna,au dobandit mai multe bunuri:masini,etc. Problema este ca nu sunt cununati si "sotul" nici nu prea vrea(din diferite motive:ca are o anumita varsta,3 copii adulti,etc.). Prietena mea isi face griji in cazul in care n-ar mai fi impreuna,ea ce drepturi ar avea? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 12:27, 19 Martie 2014
Depinde de mai multe lucruri: daca ceea ce au construit este pe numele amandurora, daca au incheiat vreun contract intre ei, etc.
Nu prea are daca nu au cumparat impreuna,daca au contruit impreuna si au cumparat impreuna, puteau sa achizitioneze si in acte bunurile impreuna, sau o parte din bunuri sa le cumpere pe numele lui, altele pe al ei.
Cum banuiesc ca toate bunurile sunt pe numele lui, ar avea numai un drept de creanta daca dovedeste ca a contribuit, pt care curge un termen de prescriptie de 3 ani care curge de la data cand se naste dreptul de a pretinde banii in instanta.
nu au incheiat nimic; nici contract;nu au trecut nimic pe numele amandurora;
asta e problema; ca ea nu figureaza pe nici unde.......
doar ca totul este dobandit ,de cand ei sunt impreuna
Bunurile au fost dobandite inaintea casatoriei, prin urmare , acestea au calitatea de bunuri proprii.

Bunurile dobandite in timpul relatiei de concubinaj , in situatia expusa de dumneavoastra, nu vor fi supuse partajarii ( nu au calitatea de bunuri comune - coachizite ).

Nu este aplicabil regimul matrimonial, ce caracterizeaza proprietatea comuna devalmasa, care cuprinde bunurile dobandite de soti, de la data incheierii casatoriei.

Investitiile facute dau nastere unui drept de creanta.

Atunci, prietena dumneavoastra nu are nici un drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajare dupa concubinaj de 10 ani alecu1968 alecu1968 Daca am stat cu o femeie 10 ani si in timpul asta s-a cumparat o casa ....Casa e trecuta pe numele femeii...Am ceva si eu din casa??? (vezi toată discuția)
Partaj dupa concubinaj Dispinela Dispinela De 10 stau in concubinaj am facut o casa impreuna mai mult eu decat el eu lucrand cu contract de munca el din cand in cand fara. Greseala mea e ca am vazut ... (vezi toată discuția)
Drepturi dobandite in urma concubinajului alina.livia alina.livia Are vreun drept, fostul concubin, avand in vedre ca am locuit impreuna din anul 2006 in apartamentul achizitionat de mine in anul 2002?. El spune ... (vezi toată discuția)