avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... adresare instanta de judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

adresare instanta de judecata

Buna ziua.
Am ajuns in situatia in care trebuie sa ma adresez unei instante de judecata ca reclamant intr-un dosar de distrugere din culpa. Am depus plangere la politie, dosarul a fost inaintat catre Procuratura insa, politistul care se ocupa de caz mi-a spus ca trebuie sa ma adresez unei instante de judecata pentru recuperarea prejudiciului ce mi-a fost produs. Intrucat este pentru prima oara cand ma aflu intr-o astfel de situatie (sper sa fie prima si ultima), am rugamintea de a fi consiliat in ceea ce priveste pasii care trebuie urmati si ce costuri ar implica.
Cel mai recent răspuns: GMN , utilizator 15:45, 21 Februarie 2013
Daca este inregistrata plangere si s-a inceput urmarirea penala va puteti constitui parte civila in procesul penal pentru a va recupera prejudiciul.

Daca doriti puteti intradevar sa deschideti actiune civila prin care sa solicitati angajarea raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie a faptuitorului/invinuitului.

Multumesc pentru raspuns. Nu sunt insa lamurit cu aspectele prezentate. Mentionez ca in plangerea facuta la politie, m-am constituit ca si parte civila in dosar insa, repet, politistul care se ocupa de caz mi-a spus ca trebuie sa ma adresez si unei instante pentru a-mi recupera paguba. Este necesar? Si daca este, care sunt pasii ce trebuie urmati pentru a aceasta? Cu stima, GMN.
Ar trebui sa cunosc mai in amanunt speta. Puteti renunta la actiunea in instanta dar trebuie sa chibzuiti asupra acesteia despre aspectele ce v-ar avantaja sau dimpotriva sa fie impotriva dumneavoastra, sau puteti apela la un mediator. Medierea fiind un proces mai rapid,eficient, mai putin costisitor, procedeu care a devenit obligatorie din 15 februarie 2013.
Buna ziua.
Va detaliez speta in cauza.
Locuiesc la bloc si vecinul de la ultimul etaj si-a construit acoperis fara a avea proiect si autorizatie. Zapada acumulata pe acoperis, in cadere mi-a distrus copertinele de protectie de la geamuri, glafurile, unitatile exterioare de la aparatele de aer conditionat si altele. Am facut plangere la Politie si sesizare la serviciul urbanism din cadrul Primariei. Politia a facut cercetari, inclusiv a fotografiat pagubele produse si a incadrat aceasta la "distrugere din culpa". Politistul care se ocupa de caz mi-a spus ca cele constatate vor fi inaintate procurorului (probabil se deschide un dosar), am specificat in plangere ca ma constitui parte civila pentru a-mi recupera paguba insa mi s-a spus sa ma adresez si eu personal unei instante de judecata, respectiv sa-l actionez pe vecin in instanta pentru recuperarea pagubei. Aici nu sunt lamurit: daca se inainteaza dosarul unui procuror, mai este nevoie ca si eu sa deschid o actiune in justitie? Daca da, cum trebuie sa procedez fiindca nu stiu efectiv care sunt pasii de urmat.
Cu stima, GMN.
Ar fi de preferat pe civil pentru recuperarea prejudiciului suferit si a obliga paratul sa se conformeze dispozitiilor legale.

Alte discuții în legătură

Accident rutier cu un cal costel5 costel5 Cazul in care, stationezi in masina, vine un cal in fuga, haotic, scapat de stapan, iti distruge masina, poate fi incadrata la fapta penala? Politia zice ca e ... (vezi toată discuția)
Distrugere Daddy21 Daddy21 Buna ziua, Unui vecin de al i a căzut plasa de termopan antiinsecte pe masina mea si mi a spart parbrizul si îndoit usor plafonul.Am fost la poliție și am ... (vezi toată discuția)
Parte civila intr-un dosar de distrugere ContSters360604 ContSters360604 Buna ziua ! Vreau sa va explic intai speta cu care ma confrunt. Astazi mi-am gasit masina zgaraiata pe toata partea dreapta, autoturism proprietate personala, ... (vezi toată discuția)