avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Contract matrimonial. Clauza de preciput
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Contract matrimonial. Clauza de preciput

Buna ziua

M-am casatorit in Octombrie 2011 cu un cetatean englez si avem un apartament in Romania (cumparat in cote egale de 1/2 inainte de casatorie) Eu am cetatenie dubla- engleza si romana

Noi ne-am casatorit conform legii engleze si am transcris recent casatoria in registrul starii civile romane.

Am vrea ca fiecare dintre noi sa poata lasa "partea" lui din aceasta proprietate celuilalt, fara a fi complicatii la mostenire etc.

El are 2 fete majore dintr-o casatorie anterioara, prima lui sotie a murit acum 16 ani. Eu am o mama de 80 de ani si un frate major, nu am copii.

Va rog sa ne lamuriti:

- Daca am incheia un contract matrimonial cu o clauza de preciput, lasandu-ne reciproc partea din apartament, aceasta ar functiona ca si cum ar fi un contract de vanzare cumparare intre noi, inainte de a se discuta mostenirea? (din cate am inteles, sotul supravietuitor ar putea sa preia fara plata o proprietate, inainte de partajul mostenirii - am inteles bine?)

- In conditiile unei clauze de preciput, partea din apartament a celui care ar deceda ar mai face parte din masa succesorala a acestuia la momentul decesului? (daca da, in cazul nostru, aceasta ar avea implicatii pentru masa succesorala din Anglia)

In conditiile incheierii unui contract matrimonial cu o de clauza de preciput care i-ar lasa sotului supravietuitor partea din apartament a celui decedat, ce drept ar avea mostenitorii rezervatari asupra proprietatii incluse in clauza de preciput:

- In cazul decesului meu, ce drept ar avea mama? Dar fratele meu?

- In cazul decesului sotului meu, ce drept ar avea copii lui?

In contextul noului cod civil, cui ar fi mai bine sa ne adresam pentru intocmirea unui contract matrimonial - unui avocat sau unui notar?

Multumim anticipat,

Laura

Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 11:28, 3 Martie 2013
Clauza de preciput reprezinta acordul de vointa al sotilor ori, dupa caz, al viitorilor soti, incheiat in conditiile prevazute de lege, cuprins in conventia matrimoniala, in virtutea caruia sotul supravietuitor este indrituit sa preia, fara plata, inainte de partajul mostenirii, unul sau mai multe bunuri comune, detinute in devalmasie ori in coproprietate .
Prin urmare, dreptul conferit prin clauza de preciput se manifesta ca un drept eventual, a carui aplicare este suspendata pana la moartea unuia dintre soti si este supusa conditiei supravietuirii celuilalt.

Astfel clauza de preciput creeaza un avantaj patrimonial pentru sotul supravietuitor ( vezi art. 333 alin. (1) din noul Cod civil roman.

Recomand a va adresa unui notar, pentru a o conventia matrimoniala prin care sa conveniti asupra regimului matrimonial al bunurilor incluzand o clauza de preciput ( pentru forma autentica a actului).
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2013
viorell2004, utilizator
Mostenitorii rezervatari - ascendenti sau descendenti - sunt complet exclusi, in cazul in care prin aceasta clauza se lasa integral unul altuia partea sa din proprietatea comuna ? Respectiv intreaga masa succesorala va reveni sotului supravietuitor , conform clauzei, intarita eventual si de cate un testament pe care ambii il vor face unul in favoarea celuilalt? Mostenitorii rezervatari nu vor putea contesta testamentul sau chiar si aceasta clauza?...
Nici vorba! Clauza de preciput este supusa REDUCTIUNII.

Sotul supravietuitor, beneficiar la clauzei de preciput, va putea prelua bunul care face obiectul ei daca nu incalca REZERVA succesorala a mostenitorilor rezervatari ai sotului predecedat.
Daca incalca rezerva, clauza se va putea executa prin echivalent, in masura cotitatii disponibile a mosteniri, fie se va putea prelua bunul, achitand contravaloarea partii care incalca rezerva.

Clauza de preciput ar trebui sa fie privita o modalitate de a da sotilor posibilitatea de a pastra un bun (sau anumite bunuri) de care sunt legati emotional, datorita modului de dobandire, de folosire in comun etc. etc. nicidecum ca vreo noua ... inginerie juridica de incercat in detrimentul mostenitorilor rezervatari (si mai ales copii din casatorii anterioare). Caci se vor gasi si alti "ingineri" care s-o demonteze bucata cu bucata, daca va fi folosita abuziv.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
romascanu, moderator
bine zis..intr-adevar..
Da, asa gandeam si eu. Poate in cazul Doamnei care a ridicat problema, intrucat se pare ca nu exista decat vointa reciproca de a se proteja reciproc, ar fi mai bine ca sotul (englez) sa-i vanda (nu sa-i doneze) sotiei partea sa din apartament. Numai asa pot fi siguri ca mostenitorii rezervatari (copiii sotului din casatorian anterioara) nu vor participa la impartirea apartamentului. Daca ma insel, va rog, Domnilor Avocati, sa ma contraziceti pentru a putea da un raspuns pertinent si util cuplului respectiv. O zi buna!

Alte discuții în legătură

Mostenire- clauza preciput lauraconstantinescu7 lauraconstantinescu7 Buna ziua M-am casatorit in Octombrie 2011 cu un cetatean englez si avem un apartament in Romania (cumparat in cote egale de 1/2 inainte de casatorie) Eu am ... (vezi toată discuția)
Bunuri in comun sau separate - sot supravietuitor lauraconstantinescu7 lauraconstantinescu7 Subiect: Mostenire sot cetatean englez Buna ziua M-am casatorit cu un cetatean englez, care are doua fete majore din casatoria precedenta. Fosta sotie ... (vezi toată discuția)
Va rog un sfat StanescuMihai StanescuMihai Buna ziua, Detin un apartament cumparat inaintea casatoriei si sunt interesat sa il impart in mod egal 1/2, legal, cu sotia mea. Ma puteti sfatui va rog, ce ... (vezi toată discuția)