avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire- clauza preciput
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire- clauza preciput

Buna ziua

M-am casatorit in Octombrie 2011 cu un cetatean englez si avem un apartament in Romania (cumparat in cote egale de 1/2 inainte de casatorie) Eu am cetatenie dubla- engleza si romana

Noi ne-am casatorit conform legii engleze si am transcris recent casatoria in registrul starii civile romane.

Am vrea ca fiecare dintre noi sa poata lasa "partea" lui din aceasta proprietate celuilalt, fara a fi complicatii la mostenire etc.

El are 2 fete majore dintr-o casatorie anterioara, prima lui sotie a murit acum 16 ani. Eu am o mama de 80 de ani si un frate major, nu am copii.

Va rog sa ne lamuriti:

- Daca am incheia un contract matrimonial cu o clauza de preciput, lasandu-ne reciproc partea din apartament, aceasta ar functiona ca si cum ar fi un contract de vanzare cumparare intre noi, inainte de a se discuta mostenirea? (din cate am inteles, sotul supravietuitor ar putea sa preia fara plata o proprietate, inainte de partajul mostenirii - am inteles bine?)

- In conditiile unei clauze de preciput, partea din apartament a celui care ar deceda ar mai face parte din masa succesorala a acestuia la momentul decesului? (daca da, in cazul nostru, aceasta ar avea implicatii pentru masa succesorala din Anglia)

In conditiile incheierii unui contract matrimonial cu o de clauza de preciput care i-ar lasa sotului supravietuitor partea din apartament a celui decedat, ce drept ar avea mostenitorii rezervatari asupra proprietatii incluse in clauza de preciput:

- In cazul decesului meu, ce drept ar avea mama? Dar fratele meu?

- In cazul decesului sotului meu, ce drept ar avea copii lui?

In contextul noului cod civil, cui ar fi mai bine sa ne adresam pentru intocmirea unui contract matrimonial - unui avocat sau unui notar?

Multumim anticipat,

Laura

Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 13:32, 20 Februarie 2013
Regula e ca in timpul vietii puteti dispune cum doriti de averea dvs. Cred ca e prematur sa puneti problema unei mosteniri.Cat timp traiti, puteti instraina acel apartament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract matrimonial. clauza de preciput lauraconstantinescu7 lauraconstantinescu7 Buna ziua M-am casatorit in Octombrie 2011 cu un cetatean englez si avem un apartament in Romania (cumparat in cote egale de 1/2 inainte de casatorie) Eu am ... (vezi toată discuția)
Bunuri in comun sau separate - sot supravietuitor lauraconstantinescu7 lauraconstantinescu7 Subiect: Mostenire sot cetatean englez Buna ziua M-am casatorit cu un cetatean englez, care are doua fete majore din casatoria precedenta. Fosta sotie ... (vezi toată discuția)
Mostenire sot cetatean englez lauraconstantinescu7 lauraconstantinescu7 Buna ziua M-am casatorit cu un cetatean englez, care are doua fete majore din casatoria precedenta. Fosta sotie este decedata de 15 ani. Una din fete este ... (vezi toată discuția)