avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunuri in comun sau separate - sot supravietuitor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunuri in comun sau separate - sot supravietuitor

Subiect: Mostenire sot cetatean englez
Buna ziua

M-am casatorit cu un cetatean englez, care are doua fete majore din casatoria precedenta. Fosta sotie este decedata de 15 ani. Una din fete este casatorita si are 2 copii.

Eu am cetatenie dubla -romana si engleza, aveam deja cetatenia britanica inainte de a ne casatori. Nu am copii, tatal meu a decedat acum 16 ani, iar mama are 80 ani.

Testamentul pe care il avea sotul meu in Anglia nu mai este valabil in urma casatoriei si el vrea sa-si scrie un alt testament.

Inainte de casatorie, am cumparat un apartament in Romania, in cote egale. Am facut testamente individuale inainte de casatorie in Romania, eu lasandu-i lui totul si reciproc.

Casatoria a avut loc sub incidenta legii engleze. Nu am transcris inca casatoria in registrul starii civile in Romania.

Nu am avut un contract matrimonial scris inainte de casatorie, intelegerea intre noi a fost ca daca el decedeaza vrea sa-mi lase partea lui 1/2 din apartamentul cumparat in Romania in Octombrie 2011 si reciproc . Am inteles ca prin noul cod civil, am putea face un contract matrimonial la un notar in Romania, pentru a clarifica regimul bunurilor din Romania.

Noi am vrea sa ne lamurim, inainte de a-si definitiva el noul testament in Anglia, ce drepturi au copii lui dpdv al legii romane, daca:

- bunurile sunt in comun - (din cate am gasit eu pe internet, sotul mostenitor pare a avea dreptul la 1/4 iar restul ar reveni copiilor lui) Ce implicatii ar avea clauza praecipuum asupra mostenirii copiilor lui?

- bunurile sunt separate - (ce drept are sotul supravietuitor?)

- mi-ar dona sau vinde partea lui din apartament (dupa casatorie) si bunurile sunt separate prin contract marital incheiat in timpul casatoriei, inainte de a transcriere casatoria in registrul starii civile romane)

Sotul meu ar vrea sa-mi lase mie proprietatea lui din Romania (1/2 din apartament) si nu ar vrea ca fetele lui sa aiba dreptul sa mosteneasca nimic in Romania, pentru a evita potentialele discutii etc . Exista o modalitate de a-mi putea lasa numai mie partea lui din apartament, fara a crea complicatii?

Va rog frumos sa ne ajutati sa ne lamurim, sotul meu se framanta cum sa asigure ca nu ar fi motive de a-i ataca testamentul.

Multumim anticipat,

Laura

PS Sotul meu m-a rugat sa mentionez ca este mandru sa fie "cunoscator al limbii romane", insa nu stie cand va ajunge sa inteleaga si legile...
Cel mai recent răspuns: lauraconstantinescu7 , utilizator 19:52, 27 Ianuarie 2013
Speta dvs este complexa. Nu se poate detalia intr un mesaj pe forum. Cel mai simplu si pe scurt este sa va transcrieti certificatul de casatorie in Romania, apoi sa incheiati o conventie matrimoniala sub regimul separatiei de bunuri. Apartamentul sa fie trecut ca l ati dobandit in cote parti egale de 1/2, Sotul sa va vanda cota parte de 1/2 astfel ca va deveni bun al dvs propriu. Nu va intra la un eventual deces in masa succesorala a sotului dvs. In rest , succesiunea se va dezbate probabil dupa legea ENGLEZA daca Sotul dvs nu prevede o alta lege in testament si daca se poate acest lucru conform legii engleze.
Multumesc frumos pentru solutia furnizata. El va merge la un avocat in Anglia pentru a-l ajuta cu testamentul englez, ce nu stia el este cum sa procedeze cu 1/2 de apartament din Romania sa nu intre in mostenire pentru a nu fi complicatii.
Va suntem recunoscatori pentru ajutor. =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire sot cetatean englez lauraconstantinescu7 lauraconstantinescu7 Buna ziua M-am casatorit cu un cetatean englez, care are doua fete majore din casatoria precedenta. Fosta sotie este decedata de 15 ani. Una din fete este ... (vezi toată discuția)
Contract matrimonial. clauza de preciput lauraconstantinescu7 lauraconstantinescu7 Buna ziua M-am casatorit in Octombrie 2011 cu un cetatean englez si avem un apartament in Romania (cumparat in cote egale de 1/2 inainte de casatorie) Eu am ... (vezi toată discuția)
Mostenire- clauza preciput lauraconstantinescu7 lauraconstantinescu7 Buna ziua M-am casatorit in Octombrie 2011 cu un cetatean englez si avem un apartament in Romania (cumparat in cote egale de 1/2 inainte de casatorie) Eu am ... (vezi toată discuția)