Buna ziua
M-am casatorit cu un cetatean englez, care are doua fete majore din casatoria precedenta. Fosta sotie este decedata de 15 ani. Una din fete este casatorita si are 2 copii.
Eu am cetatenie dubla -romana si engleza, aveam deja cetatenia britanica inainte de a ne casatori. Nu am copii, tatal meu a decedat acum 16 ani, iar mama are 80 ani.
Testamentul pe care il avea sotul meu in Anglia nu mai este valabil in urma casatoriei si el vrea sa-si scrie un alt testament.
Inainte de casatorie, am cumparat un apartament in Romania, in cote egale. Am facut testamente individuale inainte de casatorie in Romania, eu lasandu-i lui totul si reciproc.
Casatoria a avut loc sub incidenta legii engleze. Nu am transcris inca casatoria in registrul starii civile in Romania.
Nu am avut un contract matrimonial scris inainte de casatorie, intelegerea intre noi a fost ca daca el decedeaza vrea sa-mi lase partea lui 1/2 din apartamentul cumparat in Romania in Octombrie 2011 si reciproc . Am inteles ca prin noul cod civil, am putea face un contract matrimonial la un notar in Romania, pentru a clarifica regimul bunurilor din Romania.
Noi am vrea sa ne lamurim, inainte de a-si definitiva el noul testament in Anglia, ce drepturi au copii lui dpdv al legii romane, daca:
- bunurile sunt in comun - (din cate am gasit eu pe internet, sotul mostenitor pare a avea dreptul la 1/4 iar restul ar reveni copiilor lui) Ce implicatii ar avea clauza praecipuum asupra mostenirii copiilor lui?
- bunurile sunt separate - (ce drept are sotul supravietuitor?)
- mi-ar dona sau vinde partea lui din apartament (dupa casatorie) si bunurile sunt separate prin contract marital incheiat in timpul casatoriei, inainte de a transcriere casatoria in registrul starii civile romane)
Sotul meu ar vrea sa-mi lase mie proprietatea lui din Romania (1/2 din apartament) si nu ar vrea ca fetele lui sa aiba dreptul sa mosteneasca nimic in Romania, pentru a evita potentialele discutii etc . Exista o modalitate de a-mi putea lasa numai mie partea lui din apartament, fara a crea complicatii?
Va rog frumos sa ne ajutati sa ne lamurim, sotul meu se framanta cum sa asigure ca nu ar fi motive de a-i ataca testamentul.
Multumim anticipat,
Laura
PS Sotul meu m-a rugat sa mentionez ca este mandru sa fie "cunoscator al limbii romane", insa nu stie cand va ajunge sa inteleaga si legile...